Citat:
koborjanos:
Citat:
marko srzic:
Nije u libelu ovaj bojler.
Pa ni ja nisam baš pod libelu.
Inače taj Tam Štadler kada mu se sa zadnje strane nakači pumpa da gura vodu oko bojlera, na jednu od prirubnica se stavi tanki limeni poklopac. U cev na drugoj prirubnici se stavi neki smešni plastični ventil sa oprugom. Sve se to dobijalo u fabričkom setu.
Tako da voda je cirkulisala oko bojlera i grejala vodu u njemu samo kad bi pumpa sa zadnje strane kotla radila. E ybg, ko i sve, taj se smešni plastični ventil sa oprugom posle dosta godina pokvario. I sad gle čuda, voda iz kotla greje bojler, ali se bojler ne hladi zajedno sa kotlom (ako se bojler na pr. kao kod mene ne koristi). Za sanitarnu toplu vodu sam uvek koristio Berretu na gas. Tako da bojler se nikad u sezoni grejanja ne ohladi i ne zagreva od neke početne temperature, nego je uvek na 50-60 stepeni. Imao sam negde skicu poprečnog preseka cele te skalamerije. Da tu ima gubitaka, ima, ali ni približno kako je Zmajdin rekao. Možda sam malo bio konfuzan u izlaganju ali godine, godine...........
Upravo tako, posle 20 sata bez dogrevanja bojlera i aktivne upotrebe u njemu bude ~27 stepeni (to merim digitalnim termometrom koji je zakacen na izlaznu cev bojlera). I isto tako se greje do 62C, koliko pokazuje taj termometar. Juce sam pustio kotao da radi duze, 4k prigusen, toplo napolju, i tako je T dosla na 67 C.
Elektricni bojler od 80L povuce ~150 kw struje mesecno (mozda koji kw vise), a sve to nije preko 1500 dinara.
Predlog sto je dao Taradrina, lako izlazi na 15.000 din samo materijal + 20% neplanirani troskovi + ruke 30-50 eura.
Ovaj bojler je u upotrebi samo preko zime, dakle 6 meseci x 1500 din (max)= 9000 din sto mu dodje ~450 kg peleta.
Ostaje da se sve stavi na papir pa videti sta i kako. Najverovatnije da nece biti nista

Gorionik: EcoPell 6-35; Kotao 25kw + 120L bojler; 4k
ventil sa regulacijom;
130 kvadarata (blok-5cm vuna-cigla; drvena stolarija);
Evidencija potrošnje 2016/17
Evidencija potrošnje 2017-22