Ja sam u stvari shvatio da sam taj patriota iz naslova, iako to nisam mislio o sebi

do malopre.
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa znaci "sitnicu" -
sistem koji funkcionise... Sistem gde ne moras da svaki sekund pazis da te neko ne prevari, gde ne moras da mitis doktora da bi radio svoj posao, da ne moras da ides na 10000 saltera ako ti treba nesto od drzave, da ne moras da strepis da li ces imati posao za mesec dana i jos gomila "sitnica"...
Da, lako je otići i onda soliti pamet drugima o tome kako sistem funkciniše tamo gde ste zbrisali. Svi znamo da sistem u nemačkoj funkcioniše, to nisam ni porekao već suprotno. Hajde da profunkcioniše i ovde? Nekada je funkcionisao, i pri tome bio skroz besplatan (nisu bile potrebne pare i veze da bi neko lečio leukemiju). Hajde da se izborimo da to bude ponovo tako? Što da bude isti kao u Nemačkoj,
neka bude bolji!
Ja kažem: "ostajte ovde, sunce tuđeg neba neće da vas greje kao što ...", a ono samo neka pljuvanja od strane onih koji su zbrisali u "bolji" život. Pljuvanja naravno i od onih koji su ovde i dalje, u nekim drugim temama. Jedni pljuckaju jer pričaju da je ono tamo bogom-dano društvo u kome je sve perfektno i savršeno dok ja hoću da im donesem primitivizam opuštenog druženja među ljudima, a drugi (oni domaći) u drugim temama pljuckaju kada im kažem u lice šta sve u ovoj zemlji ne valja i treba menjati.
Ja naravno mnogo hoću. Hoću Nemačku organizaciju sa Balkanskom društvenošću. Onda me pljuckaju i jedni i drugi, svima nešto ne valjam
Citat:
Ivan Dimkovic: Tvoja ideja da ih sve kategorises kao pohlepne slepce koji se loze na lovu i zbog toga emigriraju samo govori o tebi i tvom pogledu na svet a ne o tim ljudima.
A ti ljudi su inače...? Žele bolji život? Lakše im da im ga neko servira, nego sami da (pokušaju da) ga naprave ovde gde su rođeni?
Ubi bene, ibi patria? Pa dobro... ima to svoje sledbenike. Ali se na kraju ispostavi da se takvi utope u sredinu u koju su došli, i postanu neko drugi.
Ja eto volim da se borim sa vetrenjačama. Umesto emigriram tamo gde se poštuju pešaci na trotoaru, ja hoću ovde da pokrenem akciju da se trotoari čiste od bahato parkiranih vozila, zauvek. Što ću i da probam da uradim u skorije vreme. Umesto da odem u Nemačku i učim svoju decu da govore jezikom Hitlera kako bi živeli na finom i organizovanom mestu, ja hoću da od ove sredine napravim fino i organizovano mesto. Ali se odmah i po komentarima na forumu vidi da je to skoro nemoguće: ovi što su ovde, uglavnom su s razlogom ovde, i ne mogu ni da pojme o čemu ja to pričam.
Citat:
Ivan Dimkovic:
Heh, ma sta nam naprica... da se ne radi mozda u Francuskoj 60h nedeljno? Ne bih smeo da se zakunem u to

Ili mozda u Holandiji, Belgiji, Svajcarskoj, Austriji, Italiji... Sve se otkidose od rmbanja, nema sta... Jedina zemlja u kojoj se zaista vise radi i koja je odbila da prihvati EU povelje o maksimalnoj radnoj nedelji je
UK. Pa, opet, UK je meka za imigraciju - ocigledno ljudi nemaju problem sa tim sto se tamo radi vise... mora da su zaslepljeni pohlepom, ne razmisljaju mozgom...
Verovao ili ne, gde god je "zapad", radi se više i život je napetiji nego što je to na Balkanu. Za sada, još uvek.
Što se dečka tiče koji se razmišlja o patriotizmu, ja sam tek malopre video da on već ima Nemačku u vidu, studiranje i programiranje. (Isak me nervirao, pa sam nekako preskočio taj post). To sasvim menja situaciju, pa evo definitivnog rešenja za njega:
1) Ukoliko voliš programiranje
2) Ukoliko si entuzijasta i ne smeta ti da radiš stvari koje voliš i van radnog vremena
3) Ukoliko ti ne smeta da muvaš ribe na stranom jeziku
4) Ukoliko ti ne smeta da ti buduća deca znaju nemački bolje nego srpski.
5) Ukoliko ti strašno idu na živce ovi domaći zgubidani koji pljuju po svemu što ne razumeju i ne poštuju nikog ko ne razmišlja kao oni
Onda idi. U svakom slučaju je to korisno iskustvo, a možeš uvek i da se vratiš, ako poželiš. Patriotizam ovde očigledno nije u modi, a svako ko se oseća patriotom biva proglašen budalom. Ja sam verovatno budala što imam ideju da ovde nešto može nekada da se promeni, ali bože moj, nije mi ni posebno loše tako da nemam poseban razlog da "bežim" odavde. A možda ipak nekada bude i neka kritična masa pametnih ljudi koja će i da promeni ove uobražene sveznajuće nebeske sunarodnike.