Mrzi me sad da trazim svoj post gde sam izneo racunicu po kojoj radim.
Ta racunica se poklapa sa racunicom "prosecnog srpskog paora" jer imam trenutno oko 2ha,od toga psecina oko 1 ha a kukuruz oko 80 ara a ostatak je pod jecmom.
Glavni problem je sto te parcele nisu blizu,doduse grupisane su,ali nisu izjedna

Uglavnom,sto se psenice tice ulog je oko 400e max. U taj ulog ulazi nafta za pripremu zemljista,djubrivo,prskanje (tj sredstvo i nafta),usluga kombajniranja. Za seme se koristi psenica iz prethodne godine o nju ne racunam u ulog.
Uglavnom,prosle godine psecina je imala prinos oko dzak po aru (neka mera u mom kraju) tj oko 45 kg po aru,znaci neka gruba racunica oko 4,5 tone po hektaru.
Od opreme imam traktor,plugove,tanjiracu,sejalicu. Ciklon i Kombajn nemam
Znaci ako je ulog oko 400e a imam prinos oko 4,5t,kad ostavim malo za sledecu godinu za sadjenje ostaje oko 4t recimo sto mu dodje u evrima oko 800e
Znaci ako ja mogu sa smesnom opremom raditi hektar psenice i imati 2 dinara na dinar ulozeni onda je racunica jasna,nadam se.
I,da dodam da je polovina njiva uzeta u zakup,po nekoj simbolicnoj ceni jer je u mom kraju sramota baviti se time.
A ni poljoprivredno gazdinstvo nemam registrovano pa nemam nikakvu beneficiju pri nabavci nafte ili djubriva.
Poljoprivreda mi nije glavna delatnost,vec dopunska i zato se ne ulaze skoro nista u modernizaciju i opremu. Deo psenice prodam i on mi skoro pokrije ulog za drugu kulturu,a hranu koristim za tov svinja za svoje potrebe.
Citat:
FoghornLeghorn:
Na kraju, na dva ara zemlje postavite kosnice - one ionako uzimaju sa tudjih parcela, a donose mnoooogo dobar prihod.
Bas od septembra planiram da na jednoj parceli u blizini kuce postavim za pocetak 2 kosnice. Kosnice bi postavio na par metara od bagrema koji zauzima oko 4 ara a star je vise od 12 godina

Zato uskoro krecem sa edukacijom i sa obilaskom prijatelja koji se bave pcelarstvom,radi male prakse

A sto se tice psenice,mislim da nema potrebe pricati koliko je vremenski zahtevno raditi na opisani nacin