Ako nisi nikada pekao onda je ovo dobra varijanta
Neka dublja tepsija, malo vode, ulja, nemoj puno soli zbog sira i šunke, luk, paprika, šangarepa... Par puta okreneš, temperatura 200 C i pečeš 1-1,5 sati... Na pola puta možeš da dodaš neki krompir, ako su veliki presečeš na 4 dela...
Najbolje je da u malo dublji pleh ( malo veci od rolata ) sipas malo ulja da pokrije dno, namazes i meso, dodas 1dl vode, obavezno prekrijes alu - folijom i peces 1h na 180c, posle toga skines foliju, malo prelijes meso sa saftom i peces jos oko pola sata na 230 c da se lepo zapece. Bice socno i ukusno.
Ova kremiranja na 100+ stepeni su odlična za one koji vole da jedu đonove od cipela... A oni koji bi pak želeli da probaju nešto drugačije, svinjetina se termički obrađuje na 62.8°C (core temperatura) i na toj temperaturi je bezbedna za konzumaciju. Da bi rolat prečnika 10cm dostigao tu internu temperaturu potrebno je da se 'peče' 9:01h (ako je verovati Polyscience kalkulatoru)
A inače ko želi malo više sexy time-a, keyword je "sous vide":
Poluzivo-krvavo jedu uglavnom severnjacki osvajaci i mirotvorci.
Mi lale vise volemo kad je to lepo ispeceno.Naravno druga vrsta mesa.
Elem,peci treba dugo na niskoj temperaturi.
Postupak je u nasim krajevima poznat kao nesto ispod sača.
Bez tri cetiri sata laganog krckanja mesa pokrivenog alu folijom-nista.
Na samom kraju skines foliju i malo zapeces.I to ti je to.
Čoveče.
I peri ruke...
Ventura...ti si mislio na sarmu,zar ne?
Mrki,,bocni kao sto sam ti rekao,pokupi dodatke od ostalih,to ulje za pocetak da klizi dok ne pocne da pusta iz samog buckastog rolata.
I zapeceno i przeno.Alo,da...javljaju mi iz studia da je gilopile dobio informaciu da je rolat smazan.Mozes li nam Mrki reci da li je to istina.
"Narod koji ne poštuje žrtve svojih predaka osuđen je na ponovno stradanje"
Hvala svima na odgovorima. Rolat nije smazan, ali jedva cekam da probam :)
U postupak krecem danas, najkasnije sutra ujutru, kao za Novu Godinu je predvidjen.
Nesto se mislim da primenim neku srednju varijantu vasih saveta, tj. jedno sat i po, dva, na laganoj vatri, recimo 150 stepeni, sa malo ulja i vode i pokriveno folijom. A onda da pojacam na 220 stepeni jos pola sata da se malo zaresi, bez folije. Sta kazete?
Nemoj sa mascu mrki. Nije zdravo a i primitivno je.
Nemoj ko divljaci sto su nosili krvave gace kroz selo pre xxx godina :D
Srecna nova godina i uzivaj u rolatu!
Pomesas malo tople vode, dve kasike senfa i jednu do dve kasike masti. Na dno tepsije stavis foliju, rolat premazes sa svih strana i stavis ga na foliju, a resto premaza polijes po njemu. Foliju zatvoris prema gore tako da nista ne moze da iscuri. Peci jedno tri sata na 120-150 stepeni (zavisi od rerne), a onda po zelji otvoriti foliju i zapeci na 200 i jace stepeni jedno 20-30 minuta (bar dva puta prelij sa softom). Provereno, uzivaj
kompa_kt:
Nemoj sa mascu mrki. Nije zdravo a i primitivno je.
Nemoj ko divljaci sto su nosili krvave gace kroz selo pre xxx godina :D
Srecna nova godina i uzivaj u rolatu!
Prvo, ne znam kako je to koristiti mast primitivno. Drugo, svinjska mast je uvek bolji izbor od rafinisanog suncokretovog ulja.
Pa i u najotmenijim restoranima se itekeko koristi svinjska mast za razna pecenja. Jednostavno je meso mekse i ukusnije. Najpoznatiji majstori kuhinje koriste svinjsku mast i tu nista nije primitivno. Od mangulice je najbolje, ali je malo teze naci....