Evo malo i u vezi prvog posta :)
Citat:
djoka_l:
- trigonometrija, nacrtna geometrija: za one koji žele da se bave grafikom na nivou pisanja game engina
- diferencijalne jednačine: za automatiku
- numerička analiza: za signal processing
Kao sto si i sam napisao, to je potrebno za neke konkretne slucajeve te ne bih svrstavao u opste potrebno znanje za programerski posao jer vecini ipak nece trebati.
Citat:
djoka_l: 2. Arhitektura računara: od čega se računar sastoji, kako da od jednostavnih logičkih kola praviš logičke i sekvencijalne mreže. Kako se pravi procesor - ALU, registar file, dekoder naredbi. Memorija, IO.
3. Operativni sistemi: kad već imaš računar iz tačke 2 kako upravljaš resursima računara.
Ovo sto navodis pod 2. je zapravo arhitektura procesora, ne kompletnog racunara i kao i za ono prethodno, imho u vecini slucajeva nije potrebno. Ne moze da skodi, ali najcesce nije od neke narocite koristi.
Pod 3.. Ako si pod ovim podrazumevao kako OS radi to sto radi, opet mislim da najcesce nije potrebno. Medjutim, ono sto mislim da je vrlo bitno je znati STA OS radi tj. dobro razumevanje operativnog sistema na kojem je radi, poznavanje mreznih protokola i sl. Ovde mislim na vrstu znanja koju imaju sistem administratori. Imho, senior developer bi morao biti medior/jak junior sistem administrator za sisteme za koje radi dev.
Citat:
djoka_l: 6. programski jezici: Dok nisi napisao programe u barem 30 programskih jezika, nemaš pojma šta je to programiranje. Niko NE ZNA 30 programski jezika, stvar je u tome da kada naučiš 30 jezika, učenje trideset prvog, u kojem ćeš da zarađuješ, traje 2 nedelje, a usavršavanje 5 godina...
Kao i za post overal - u principu se slazem, ali je ovo ipak preterano. Dobro je imati iskustva sa raznovrsnim jezicima, pre nego sa tolikim brojem jezika. Mislim da je sasvim dobra kombinacija asm/c, c++, c# ili java i python ili neki slican i neki za funkcionalno programiranje. Pri tome, za prosecnog programera bi bilo dovoljno iskustvo u dva od nabrojanih jezika. Naravno, pod ovim spiskom nisam mislio (a rekao bih ni ti sa tih 30 jezika) na visegodisnje profesionalno iskustvo ali na to da se morala uciti sintaksa i pisati izvesna kolicina valjanog koda u dovoljnoj meri da se prodre u sustinu konkretnog jezika/nacina programiranja.
Sa ostalim sto nisam komentarisao se slazem.