Citat:
Ivan Dimkovic:
Sigurno nije 99% nacije, zato sto je:
a) Neki deo vec u penziji, sigurno veci od 1%
b) Nekom delu se vise isplati penziona politika gde se kasnije ide u penziju
U svakom slucaju, poenta je da ne postoji neko kosmicko pravilo ili univerzalna istina koje godiste je 'optimalno' za penziju, niti cak i da postoji bi to 'optimalno' znacilo da odgovara svakom stanovniku neke drzave. Penzioni sistem ima svoju cenu i svaka granica ima svoje dobre i lose stvari po razlicite grupe ljudi.
I naravno da su svi ti ljudi "interesna grupa" - vezuje ih zajednicki interes u necemu za sta su voljni da se bore da postane (ili da se vrati) zakon.
Nema nikakvih šansi da veći deo nacije, pa i da je 51% proglasiš za "interesnu grupu", sve da sve prave roboti, a ljudi odmaraju, moraju ili da imaju prihode koji im garantuju zbrinjavanje porodice, ili bonove, ili šta god, inače su džabe pravili robote koji prave stvari .. saberi sve bebe i maloletne koji će tek raditi, penzionere, radno nesposobne, i radno sposobne, svi moraju nekako da potpadaju pod kategorija plata ili penzija ...
Citat:
Java Beograd:
Čak ti je i teorija pogešna, a kamoli praksa.
Pre država, ovakve kakve ih sada znamo, postojale su grofovije, vojvodstva i slične teritorije koje su pripadale feudalcu, a raja koja je živela bila je potčinjena vlasniku zemlje.
A pre grofovija i vojvodstva je bila pustinja, i samo se duh božiji uzdizao iznad? :) Što ti meni pričaš šta je bilo pre i ko je nasledio, danas je država(tm) moj servis, nastao po sličnosti u jeziku i veri, u najvećem broju slučajeva.
Citat:
Brat andrej kupio lanac pekara za 2M€ a brat Brnabe kupio Beograđanku za 20M€. Šta si ti danas kupio?
Ja sam kupio krem bananicu i zafalilo mi za čunga lunga žvake, ali ne bih se menjao sa brat andrej i brnaba ni sad ni inače, da mi pokloniš lanac pekara i beograđanku ne bi znao šta da radim sa njima, ni sa lovom koja dolazi od njih, a ne umem da budem skorojević.
Citat:
B3R1:
Ali treba imati u vidu i to da je u jednom momentu tom narodu dozlogrdilo, pa je uzeo kuke i motike i krenuo da se bori. Ali ne palamudjenjem i lelemudjenjem, vec konkretnim akcijama. Samo su se metode razlikovale i varirale od gandijevskih, pasivno-agresivnih do krvavih, poput Francuske revolucije gde su glave letele samo tako. Taj detalj nasi cesto zaboravljaju kada se dive pravima kakva uzivaju radnici u Nemackoj ili Svedskoj. Pritom zaboravljaju da su se Nemac i Svedjanin za to borili vekovima, da su mnogi u tom procesu cak i ginuli, da vlasnici zemljista, radnji, fabrika itd. nisu bas tako lako popustali, vec je nakon svake krvave pobune usledio po jedan gram slobode.
Jes šveđanin se borio a moj predak nije, moje pitanje i jeste zašto šveđanin ili bilo ko drugi mora da se bori, kad ima govorni aparat, zar nije lakše da kaže šta mu treba?
Citat:
Java Beograd:
Posebna priča je Balkan. Gde su narodi vekovima imali TUĐU vlast, tuđu državu, dal' tursku ili austrougarsku ili kakvu drugu. I mentalitet u narodu se oformio. Tako je pojam "država" - pojam za nešto tuđe, strano, i nešto što treba prevariti, od koga treba oteti.
Kao što rekoh primere iz lokala skoro pa besmisleno navoditi, osim austrougarske i turske, direktno Drinom je išla granica istočnog i zapadnog rimskog carstva, Napoleonove ilirske provincije su bile današnja Slovenija i Hrvatska, a u ustanku u prvom veku protiv rimskog carstva u Bosni je učestvovalo oko 800.000 ustanika :) U principu smo na razmeđu Evrope, Azije i Afrike, ali to nas ne abolira.
Citat:
kosmopolita:
Inace Biblija i druge svete knjige su prvi pokusaji regulacije prestupa.
10 Bozijih zapovesti su uvod u zakonodavstvo. Kao i sam pakao za gresnike.
U nekim muslimanskim zemljama jos uvek vazi serijat (verski zakoni).
Pre više od 2000 godina stari zavet opiše kako je mudri car Solomon poludeo i počeo da pravi orgije na dvoru, danas, drugi primer iz razvijenih zemalja, silvio berluskoni drži medije, sportske klubove, državu i pravi bunga žurke, aj da nije opisano u bibliji do u detalja nego jeste ...
Nemoj da pricas?