Potrudila sam se da procitam sve postove ( bar letimicno ), pa da se i sama ukljucim.
Kao svrseni student bila sam na staziranju na "Torlaku" i tamo videla jedan od najtraumaticnih prizora - zivu rasporenu macku, nad kojom je vrsen bioloski ogled. Zapravo nisam je ni videla nego samo cula, jer nisam imala snage da pogledam, kao ni vecina kolega. Ovo je malo oftopic, jer je pitanje bilo vegeterijanstvo, a ne bioloski eksperimenti nad zivotinjama, ali zelim da napisem svoje iskustvo. Takodje sam videla i zeceve kojima ubrizgavaju injekcione rastvore u vene u usima, sve dok su im vene citave, posle ih zrtvuju, gomilu zamoraca.
I pored svega sto sam videla mogu da kazem da je to OK. Ako je jedini nacin da proverite da li npr. u nekom injekcionom rastvoru postoje pirogene supstance ( izazivaju povisenu temperaturu ) da ih testirate nad zecevima to je bez dvojbe bolje nego da neispitane rastvore ubrizgavate deci i izazovete posledice.
Ipak, neke stvari se mogu izbeci, npr. da li se fiziologija ili farmakologija moraju uciti tako sto ce studenti dekapitovati zabe (odsecati zivoj zabi glavu) i sl. U ovom smislu zelim da se osvrnem na organizaciju "Orka" i njihov projekt " Mis ili mis ?", apsolutno sam za to da gde god ne moraju da vrse bioloski ogledi nego da se radi simulacija istih tako i postupi.
Koga interesuje vise
http://www.orca.org.yu/ogledne.htm
Sto se tice vegeterijanstva, nisam potpuni vegeterijanac, meso jedem u umerenim kolicinama, trudim se sto manje. Ne nosim predmete od koze bilo one koje imaju upotrebnu vrednost - novcanici, tasne, privesci, kaisevi i sl., bilo odecu i obucu, ne samo krzno, nego ni kozu, ne koristim ni sminku testiranu na zivotinjama.
Sto se tice mlecnih proizvoda, vune, perja, pokusavam da se rukovodim principom - sta zivotinji (ne)nanosi bol. Npr. cula sam da je sisanje ovaca OK, ne boli ih, a i lakse im je bez runa, isto vredi i za mleko, ako ne pomuzete kravu, vime ce joj eksplodirati, med i jaja su, po meni OK, ali npr. cupanje perja sa zive guske je sigurno bolno za nju, tako da sam bacila svoju jaknu punjenu perjem.
Sigurno nisam uspela da repliciram svima, volela bih da se diskusija nastvi.