|
DragannBG BG
Član broj: 130281 Poruke: 79 *.adsl-1.sezampro.yu.
|
TPS 2700 je bio jako dobar aparat i posto u Srbiji nisam znao da postoji ekvivalent drugog proizvodjaca nemogu da ga uporedim. Danas vec postoje aparati koji su jaci, sa vise programa, boljom elektronikom, pouzdaniji praceni sa 3 god garancije itd. Mislim da danas moze da se kupi za 4500 EUR+PDV sto i nije mnogo za one koji rade aluminijum. Jasno je da su takvi "synergic" aparati pravljeni za "idiote". Odaberes vrstu zice, precnik, gas, rezim zavarivanja a kompjuter sam podesi parametre. Kod ovog aparata vecina programa je pefektno odradjena.
Podesavanje parametara sam morao da proucim u detalje jer sam se suocio sa starim MIG aparatima, na podeoke i zavarivacima koji su ih podesavili po svojoj volji. Kada smo poceli da dobijamo poslove koji su bili ispitivani, mnogi zavari nisu prolazili a za to sam formacijski ja bio odgovoran iako sam smatrao da sam potpuno neduzan. E onda sam uzeo stvar u svoje ruke i svaki parametar sam u detalje proucio.
Npr, prva revolucionarna stvar koju sam otkrio je bila da je 1. izbor kad je precnik zice u pitanju 1.0 mm a ne 1.2 mm. Nekad se koristila skoro samo 1.2 mm zica, a danas je uopste nema kod nas (mislim na punu, punjenu redovno koristimo 1.2 mm). A brzinu zice i voltazu sam dobijao iz nekoliko izvora:
- od dobrih ljudi sa engleskih zavarivackih foruma koji su mi to slali kada sam postavljao takva pitanja,
- sa nekih dobrih zavarivackih sajtova,
- iz kataloga nekih proizvodjaca aparata,
- od nekih stranaca koji su radili u jednoj termoelektrani,
- prepisivanjem podataka sa par synergic aparata,
- sumiranjem prikupljenih podataka i experimentima,
Danas imamo samo synergic aparate i nema potrebe za ovim mojim tabelama.
A potrebno je za zavarivanje odrediti sledece npr:
- precnik zice (ili precnike, npr 0.8 mm za koren a za popunu 1.0 mm),
- tip zice, puna ili punjena (npr puna za koren, punjena za popunu...),
- transfer metala (kratak spoj-npr za koren, sprej-npr za popunu, puls-ko moze),
- polozaj zavarivanja (npr tanak lim je bolje postaviti vertikalno pa zavarivati nadole...),
- brzina zice,
- napon,
- impedansa (ako moze da se podesi),
- nagib-"slope" (ko moze),
- da li da se pistolj gura ili vuce (kod Al se uvek gura npr),
- nagib pistolja,
- sirina njihanja i ev. oblik,
- prepust zice,
- polozaj dizne u odnosu na sobu,
- vrsta gasa,
- protok gasa,
- brzina vodjenja pistolja,
- vrstu dizne (jedne su za celik druge za Al, trece su toplopostojane...)
- (ko moze: creep start, vreme gasa pre paljenja luka, hot start-vreme i amperazu, crater fill-vreme, broj duplih pulseva, 2 takta ili 4 takta...)
Lepo ja napravim radnu listu, nacrtam skicu, dam majstoru, na probnom komadu licno izvucem par zavara, korigujem ako nesto treba, kupujemo samo najbolje zice... i prolazimo na svim ispitivanjima i plus su zavari i estetski lepi. Zavarivac cuti jer ga niko nizasta ne pita, ja primam dobru platu, niko mi ne preti... Lepota jedna, kad radis posao koji volis i dobro ti ide!
Ima tu jos stvari: pravilan izbor dodatnog materijala, predgrevanje, naknadna termicka obrada itd itd....
|