Citat:
Lesli Eldridz: Znaci, osim relativno kratkotrajnih kriza, recimo u snabdevanju strujom, za obicne ljude ne postoji ama bas nikakva opasnost ni za sta... E sad ima to oko automobila i prevoza, tu moze da bude neka veca kriza, ali o tome neka misle ovi zadrigli. Ranije su i tako retki putovali i imali automobile, a jos redji su leteli, vecina je putovala vozovima i autobusima, pa su i tad ljudi ziveli.
Ne budimo naivni. Obični ljudi rasuđuju kao i većina ovde već eksponiranih diskutanata (čast izuzecima) - brigo moja pređi na drugoga. Kada se sete da nešto preduzmu, biće suviše kasno - cene će da odlete u nebo, sve što im je potrebno za preživljavanje će ili da bude razgrabljeno (računajući i poljoprivredno zemljište, alat, odeću, obuću) ili se više neće proizvoditi, ili neće imati novca da to plate.
Dobar deo će da doživi traumu i da završi u psihozi.
Obični ljudi su i najsiromašniji, tako da najviše stradaju (pravilo "sitne ribe").
Veliki gradovi će da postanu mesta u kojima je život nemoguć jer ne samo što će stati sva industrijska proizvodnja i većina uslužnih delatnosti, te gradsko stanovništvo neće imati izvor prihoda, već će zbog odumrlog transporta da prestane svako snabdevanje. Obilaženje kontejnera neće biti isplativo, jer im se neće moći prići od smrada i infekcije, a i inače će se nalaziti zarobljeni (pa i zdrobljeni) ispod ogromnih planina đubreta.
Mnogi su odlazeći u grad spalili sve mostove za sobom (prodali svu zemlju), tako da nemaju gde da se vrate.
Da ne dužim sa opisima, setite se slike Staljingrada pod opsadom (ili varšavskog geta). Zamislite da to traje 20 - 50 godina, i dobili ste približnu sliku onoga šta nas čeka.
Citat:
Lesli Eldridz: Tacno, moze i to. I uz to ide mezecenje tog sira, suvog mesa, domaceg paradajza i rakijice ispod nekog drveta. Ma milina jedna.
Odlicno, znaci mi cemo prvi da progutamo najvecu zabu pa cemo onda brze postati normalni, mislim oni koji preostanu kad se ovi pomodari iskolju medjusobno.
Dobro je da je bar neko od vas počeo da razmišlja ne o tome kakva je ovo izmišljotina, bolje rečeno budalaština, već šta da preduzmemo.
Citat:
spartak: Vi stariji cete da cuvate decu onima koji oru i kopaju. Pazite na stoku, sirite mleko i kad zatreba podlozite pushnicu gde se dimi meso za zimu. Kratko receno, isto sto su radili stariji kada nije bilo nafte, plastike i TFT-ova.
Jeste, samo su ti stariji odrasli u takvoj sredini i od malena se privikavali i učili veštinama takvog načina života. Ja koji sam od 1990. po 7-8 sati za kompjuterom u oblasti poljoprivrede ne znam ni kako se gaji ćveće u saksiji.
[Ovu poruku je menjao draganmi dana 13.02.2007. u 14:28 GMT+1]