Vidim da je tema zamrla čim je napolju otoplilo. Logično.
Evo jedne ideje za izolaciju koja bi mogla da bude interesantna nama, mada sam je ja ukrao sa Discavery-ja. Radi se o izolaciji recikliranim papirom. Princip je vrlo jednostavan i po svim normama ne bi smelo da bude lošije od klasičnih izolacija.
Naime, treba imati dovoljno otpadnog papira (vrlo jeftin 2-6 din kg) i usitniti ga na parčiće cca 1*1cm. Zatim ga treba zamešati u pravom odnosu sa pripremljenim lepkom za tapete i naneti na zid (< ovo može da bude problem) u potrebnoj debljini.
U filmu su za nanošenje koristili mašinu sličnu onoj za mašinsko malterisanje samo sa dosta debljim izlaznim crevom (2-2.5 cola).
Po meni bi preko ovoga trebao da ide završni sloj građevinskog lepka i onda finiš.
Ideja mog prijatelja je da se mesto papira koristi krupnija drvena strugotina, ali ne znam kako bi to prošlo sa ovim lepkom.
Ima još puno detalja oko tehnike ugradnje, pa zato pogledajte:
http://www.youtube.com/watch?v=avJHwc9wCSQ
Na svim snimcima koje sam uspeo da nađem na YouTube, masa koja se nanosi na zid deluje više kao pena, dok je na discavery-ju ličilo na izbacivanje konfeta na zid!
Baš me interesuju mišljenja ljudi koji žive u USA i koji su možda videli urađenu izolaciju na ovakav način.
Pozdrav