Citat:
neo01: Ok, mogli bi da dodamo i ispred licnog, svog I jeste kafic je javno mesto, ali to je u vlasnistvu vlasnika kluba, i on pri tom odredjuje da li ce u tom njegovom klubu (njegovom privatnom vlasnistvu) da se pusi ili nece... U cemu je problem?
Problem je u tome što bi onda svaki vlasnik kafića okačio tablu "dozvoljeno pušenje" i ćao, sve bi bilo kao i da zakona nema (i nema ga

). U suštini, evo kako ja gledam na to: Kafić je javno mesto. I pušač i nepušač imaju jednako pravo da unutra uđu i popiju npr. kafu. Nepušaču mora biti garantovano da će na javnom mestu biti slobodan od duvanskog dima. Pošto je duvan legalan, pušaču mora biti garantovano pravo da uživa u svojoj navici. Ovakvim zakonom se to definiše. To nije pitanje vlasnika kluba, nego pitanje ličnih prava, koje definiše država, i zato se vlasnik kluba ne pita ništa.
Možda ova analogija pomogne.
Alkohol je legalan. Ali, postoji zabrana vožnje u alkoholisanom stanju, jer pijan čovek za volanom MOŽE (a i ne mora) svojim dejstvima da naruši zdravlje drugih ljudi. E sad, bez obzira što je on pijan u svom ličnom vlasništvu (automobil) država mu i dalje zabranjuje da njime upravlja kada je pijan (a kada se o ovu zabranu ogreši i bude uhvaćen - sankcije). Isto tako je i duvan legalan. Čovek koji puši MOŽE (a i ne mora) da svojim dejstvom ugrožava zdravlje drugih ljudi. Kada bi zakon o zabrani pušenja na javnim mestima postojao, onda bi on dejstvovao slično kao i zabrana vožnje u alkoholisanom stanju. Put je javno mesto, i zato smeš da ga koristiš pod određenim uslovima (ne smeš da svojim dejstvima ugrožavaš druge). Kafić je isto tako javno mesto, i njega isto možeš da koristiš pod određenim uslovima (ne smeš da svojim dejstvima ugrožavaš druge). Zato pijani vozač ne može da kaže "pijan sam kod sebe u kolima" i isto tako ugostitelj ne može (ne bi trebao da može, tačnije, pošto zakona još nema) da kaže "ovo je samo moje, šta vas briga" (nije samo njegovo, jer prostor deli sa ostalim ljudima, tj. da je samo njegovo, onda gosti ne bi imali dostup takvom mestu, a ako nemaju dostup, onda više nije javno). Naravno, kod pušenja je malo lakše, jer pušači i nepušači mogu da se odvoje, a za pijane vozače teško mogu da se naprave posebni putevi. Zbog toga sam mislio da se da definicija javnog mesta, da bi se tačno znalo šta je javno, a šta ne, jer kako vidimo, i privatno može biti javno.
Pozdrav.