Nebojsa, znam sta je kompresor a sta je turbina... tih golfova je malo ali zato su na mercedesima kompresori na kais svaki dan aktuelni na popravci...
Poenta je u tome da je ta turbina rasterecena radi te druge i njena je geometrija takva da se maksimalno "prikljucuje" tek kad je pumpanje malog kompresora na izmaku... Ti odlicno mozes da razumijes sta hocu da kazem... ovo je vazno koliko zbog performansi toliko i zbog dugotrajnosti turbine na gasove na duze staze pri nekoj, koliko toliko normalnoj voznji...
Ispitivani su ti motori i do 300.000 km na stolu prije pustanja u serijsku ugradnju...
Inace u izradi je primjetna fobija od temperature koju taj motor razvija pa su one debele folije od nekoliko santimetara ispod poklopca a i u citavom donjem dijelu da bi se nekako izolovalo od temperature koju mogu da razvijaju razni agregati pri zescoj voznji... ventilatori imaju drugaciji rezim, brzo prelaze u najacu brzinu da preventivno djeluju na samu temperaturu... Kad se pogleda cijela izolacija okolo kao da su ocekivali da se taj motor uzari...

Mozes da mislis sta se tu desava kad ga Zdravko navije na 200 ks... onda posle jurnjave treba da se vozika jedno pola sata da se ohladi
Zarko, ja mislim da je tu snaga samog motora ostala ista kao kod petice ali je sada rigoroznija euro norma pa je drugaciji katalizator vjerovatno uticao na tih 10 ks... to mi se cini jedino logicno...