Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)

elitemadzone.org :: MadZone :: Kultura :: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 92410 | Odgovora: 141 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Srđan Pavlović
Specijalna Edukacija i Rehabilitacija MNRO
Vojvodina, Bačka Palanka

Srđan Pavlović
Član broj: 139340
Poruke: 5571
77.46.145.*

Sajt: www.oligofrenolog.com


+382 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)03.01.2010. u 08:09 - pre 175 meseci
Well, I'm in Japanese prison Lord....
Japanese prison got me down...
I sad I'm in Japanese prison Lord...
Won't be long here, my eyes are round...

:D
 
Odgovor na temu

Kovacevic Vladimir

Moderator
Član broj: 131509
Poruke: 1237
*.dynamic.sbb.rs.+346 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)05.01.2010. u 21:42 - pre 175 meseci
Lepo, lepo

Ne bih da kvarim štimung, jer vidim da se sporazumevate, ispomažete i snalazite...na svoj način, što je i svojstveno zaljubljenicima u muziku, pogotovo, ako imaju sluha i osećaj za ritam, melodiju, harmoniju...i volju.
Kada se izabere instrument, kojim će se iskazati ta ljubav i sposobnost, ispunjen je jedan od polaznih osnova za dalji napredak.
Konačno, svi smo tako počeli

Ali, čitajući sve napisano, očekivao sam jedan drugačiji redosled podataka, pogotovo što se spominju imena muzičara, koji su prerasli početnički status.
Između ostalih elemenata za početno učenje (bilo kog instrumenta), osnova je - dijatonska lestvica.
Sviranjem lestvica se postavlja i ton, usavršava se i tehnička spremnost, kako disanja, postavka usni, jezika, rad ruke, prstiju...konačno, svesno registrovanje svakog tona (imenovanje) i njegove funkcije u lestvici (Tonični, Subdominantni i Dominantni...I,IV,V stupanj lestvice, potom i vođice -VII stupnja i njegove funkcije, te ostalih stupnjeva).
Iz lestvice, dalje se stiču pojmovi intervala i trozvuka, polustepenih tonova (i opet), svesna upotreba polustepena, naročito u gore spomenutom Blues-u...

Hoću reći:
tek savladanom lestvicom (u koje se ulaže najviše vremena u početnom stadijumu upoznavanja instrumenta, može se preći na jednostavne (poznate) pesmice u okviru lestvičnih tonova i proveravati lakoća, ili teškoća izvedbe, odnosno provera...da li sam savladao lestvicu i intervale.

Ako se učenje ne sprovodi po dobro poznatim principima, metodama domet takvog sviranja je jako mali i brzo potroši početnički entuzijazam.
-----------------------------------------
Koliko god se čini da je Blues jednostavan...on je veliki izazov...jer nije dovoljno znati tonove Blues lestvice i reći "ja sviram Blues"...što znaju mnogi poznati muzičari, koji su na tih 12 taktova "pali na ispitu" a popravni nisu imali

Neću upadati u temu...radite sa nesmanjenim entuzijazmom i dalje.
Ako treba neka pomoć...rado ću se uključiti.

Pozdrav

Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument
will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)
 
Odgovor na temu

navajo369
Office Manager

navajo369
Član broj: 219145
Poruke: 16
77.46.170.*+3 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 00:44 - pre 175 meseci
Vlado,

Svaki savet koji mozes da nam das je i vise nego dobrodosao!!!!

Teorija muzike je uvek, makar meni bila veliki bauk i bicu ti zahvalna za svaki savet i smernicu koju mozes da mi pruzis.

Harmoniku sviram nekih dve godine i pre toga nisam svirala ni jedan drugi instrument tako da sam morala da krenem od nule.
Koliko god se trudila i pokusavala da naucim uvek je tu jos zilion stvari koje ne razumem i koje jos uvek pokusavam da naucim.

Svaki tvoj savet po pitanju skala, progresija i svega sto mislis da bi nam znacilo bi nam sigurno bio dragocen, tako da ako imas strpljenja mi smo jos vise strpljivi da naucimo!!!!


[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 06.01.2010. u 19:12 GMT+1]
 
Odgovor na temu

navajo369
Office Manager

navajo369
Član broj: 219145
Poruke: 16
77.46.170.*+3 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 00:45 - pre 175 meseci
Nije mi uspelo ovo sa youtube linkom....evo vam direktna adresa....ja sa Raw Hide-om u Tramvaju!!!!


http://www.youtube.com/watch?v=diko7wui3es
 
Odgovor na temu

Kovacevic Vladimir

Moderator
Član broj: 131509
Poruke: 1237
*.dynamic.sbb.rs.+346 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 08:29 - pre 175 meseci
@Srđan spominje "motoričko pamćenje"...
@Kosuth neka svoja iskustva...
@navajo369...navodiš neke tabele sa brojevima...

Za početak:

Muzičko pamćenje

Pamćenje – memorija je sposobnost po kojoj mozak zadržava stečene pojmove i ponovo oživljava stanja svesti kroz koja se prođe. Muzička memorija je sposobnost pamćenja tonova, zvučnih odnosa i simultanih i tonalnih funkcija. To je prvenstveno urođeni dar koji se vežbom i organizuje i usavršava. Sviranje i pevanje „napamet“ je od velikog značaja za interpretaciju, jer je tada duhovna koncentracija apsolutna i duboka, a sviranje napamet omogućuje slobodu i mirnoću u izvođenju. Pravilno učenje podrazumeva: koncentraciju, pažnju i naviku. Razlika između pamćenja i navike je u tome što se navikom iskorišćuje prošlost, a pamćenjem se prošlost predstavlja.

Muzička memorija počiva na dvojakom pamćenju: fiziološkom (fizička osetljivost) i psihološkom, koja proizilazi iz mentalne sposobnosti.

Nekoliko činilaca fiziološkog pamćenja u muzici: vizuelni, dodirni, mišićni, auditivni, ritmički, analitički, i nominativni. Ponekad je dovoljno da se setimo jednog prstoreda (dodirno i mišićno pamćenje) ili imena i trajanja jednog tona (nominativno i ritmičko) pa da odsviramo celu kompoziciju.
Vizuelno pamćenje je vrlo važno, jer je intelektualno; ono je najsigurnije, jer muzičar „mentalno vidi notni tekst“.
Dodirno i mišićno pamćenje ili memorija prstiju je pamćenje dodira i udaljenosti. Često u nedostatku pažnje „prsti rade sami“, prepoznaju grupu i raspored dirki.
Auditivno pamćenje pomaže da se zapamte melodijske konture, višeglasni stavovi i harmonski sklopovi. Ono se obično naziva muzičkim sluhom. Poseduju ga muzikalne osobe koje zadržavaju i melodiju i ritam. Ova memorija uvek mora da se udruži sa nekim drugim izvorom, jer je kao sama nesigurna.
Ritmičko pamćenje. Delo sa karakterističnim ritmom se uvek brže pamti od kompozicije „uspavljujućeg“ ritma. Sam karakter ritma ponekad oživljava sećanje na melodiju.
Nominativno pamćenje. Ova vrsta memorije počiva na čitanju, solfeđiranju težih mesta. Muzičari često slušajući nepoznate melodije beleže u glavi kretanje i visinu tonova (registracija u mozgu) i na taj način pamte. Ova vrsta pamćenja je vrlo pouzdana.
Analitičko pamćenje počiva na analizi i rasuđivanju. Ono je najpouzdanije i neguje se od samog početka učenja muzike. Analizom forme od najprostijih 16 taktova pa do velikih muzičkih oblika razmatramo i pamtimo različite kretnje i sklopove.

Kod studije učenja napamet treba uvek poći od toga da različiti ljudi različito i naginju pojedinim vrstama pamćenja. To ne znači da oni koji naginju auditivnoj memoriji ne mogu da razviju prstnu ili vizuelnu. Naprotiv, nijedna vrsta pamćenja sam za sebe nije za muzičara sigurna, već pomažu ako se kompletno neguju.
Najvažnija metodološka sredstva za razvijanje memorije su: analiza, asocijacija i ponavljanje.
-------------------------------------------------

Nastaviću se...

Konkretno, što pre sve simbole (koji se u stvari smatraju pomoćnim mehanizmima) pretvoriti u imenovane tonove osnovne C-dur lestvice. U tu svrhu treba napisati C, D, E, F, G, A, H (C)...a ispod tih imena brojeve rupa na harmonici...pa da krenemo dalje

PozdravVladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument
will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)
 
Odgovor na temu

gajo2
Budapest

Član broj: 62614
Poruke: 518
194.249.198.*

Sajt: b.flyingoranges.com


+117 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 09:59 - pre 175 meseci
Zanima me da li je ova harmonika dobra za ucenje:
http://www.bigbang.si/glasbila...orglice-590-20c-big-river-harp

Koliko se razumem, to je diatonicka harmonika nastimana u C-dur?
 
Odgovor na temu

Kovacevic Vladimir

Moderator
Član broj: 131509
Poruke: 1237
*.dynamic.sbb.rs.+346 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 12:30 - pre 175 meseci
U principu, svaka igračka-instrument može poslužiti svojoj nameni

I oni kineski plastikaner-keyboardi i ostali...koji daju neki određeni ton.

Međutim, pošto se ovde ne radi o nekoj velikoj investiciji, bolje bi bilo imati što bolji model, sa više mogućnosti (polustepeni/hromatski) i odmah imati mogućnost za brže učenje&napredovanje.

To je preporuka, ali ne mora biti presudna.
Mnogima je potrebna baš najjednostavnija varijanta instrumenta, jer ga postepeno uvodi u sviračku veštinu.

Pozdrav
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument
will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)
 
Odgovor na temu

boxxter

Član broj: 189779
Poruke: 710
*.bitinfo.rs.+21 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 13:45 - pre 175 meseci
"Knowledge speaks, but wisdom listens." - Jimi Hendrix

http://www.quotedb.com/quotes/984
 
Odgovor na temu

navajo369
Office Manager

navajo369
Član broj: 219145
Poruke: 16
77.46.170.*+3 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 13:47 - pre 175 meseci
Vladimire,

Hvala na strpljenju i volji da nam pomognes. Nadam se da ti nece biti tesko da i dalje nastavis da nam pomazes sjajnim savetima. Iz svega sto si napisao pretpostavljam da si skolovan muzicar i tvoje znanje i iskustvo ce nama samoukima biti od neprocenjivog znacaja.

Ne znam kako bi se moj nacin ucenja mogao nazvati jer trenutno sam u fazi skidanja pesama. Pustim pesmu, slusam je i pokusavam da ponovim ono sto cujem. Tesko je naci note za blues pesme tako da je ovo jedini nacin da naucim da sviram blues standarde. Skidanje na sluh mi nije problem jer zaista mogu da ponovom sve sto cujem ukljucujuci i ukrasne note i efekte koje cujem. Najveci problem koji imam i koji me brine je nemogucnost improvizacije. U stanju sam da skinem i najkomplikovanije deonice na harmonici, instrumentale kao sto su JUKE i EASY, pesme velikih majstora na harmonici Little Waltera, Big Waltera itd ali osim kopiranja mi ne ide nista drugo. Improvizacija mi je nocna mora jer jednostavno zablokiram i sve ono sto sam naucila skidajuci pesme ja jednostavno ne umem da upotrebim.
Trenutno sam kao neki stari kasetofon, REPRODUKCIJA-savrseno, IMPROVIZACIJA-uzas:)
Svaki tvoj savet, kako da resim ovaj problem ce mi biti dragocen!!!!

GAJO,

Big River je dijatonska harmonika sa plasticnim telom. Jeftina je i preporucuju je pocetnicima mada se ja sa tim ne slazem.
Jeftine harmonike propustaju mnogo vazduha i samim tim su teze za sviranje. Pogotovo su nezgodne za ucenje savijanja tonova jer je na njima to teze izvesti. Moj savet ti je da izdvojis malo vise para i kupis malo bolju harmoniku jer ces na njoj lakse svirati.

Ako preferiras plasticne harmonike kupi Special 20 ili ako volis drvene uzmi Marine Band ili Blues Harp, sve tri su Hohnerove
harmonike i mogu se naci kod nas. Mozda pre Marine Band nego Blues harp jer trazi manje vazduha.

Blues se uglavnom svira na dijatonskim harmonikama tj. onim malim od 10 rupa i svira se u drugoj poziciji, sto znaci da ako bend svira blues iz G ti ces na dijatonskoj harmonici koja je u C tonalitetu svirati u drugoj poziciji odnosno iz G (tonika ti je druga rupa na uvlacenje).

Harmonika na kojoj mozes da odsvira celu hromatsku skalu je Hromatska harmonika. Ona sa strane ima slide cijim pritiskanjem u toku sviranja dobijas sve tonove hromatske skale. Iako se blues uglavnom svira na dijatonskim harmonikama ima sjajnih blues pesama koje su odsvirane na Hromatskoj harmonici. George Harmonica Smith, Wiliam Clarke, Rod Piazza, Little Walter i drugi iako su pretezno svirali na dijatonskim svirali su podjednako dobro i na hromatskim harmonikama!!!!

Toliko za sada:)

 
Odgovor na temu

boxxter

Član broj: 189779
Poruke: 710
*.bitinfo.rs.+21 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 14:04 - pre 175 meseci
Improvizacija...Seti se kako ti je bilo kad te je izneverio neko koga si volela, i odsviraj to.
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541+711 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 14:29 - pre 175 meseci
@gajo: Big river je sasvim ok i za učenje i za profesionalnu upotrebu (dakle, nije igračka u pitanju). Pored big river, svirao sam i special 20, marine band i blues harp. Meni je štaviše big river favorit od navedenih. Naravno, sve to pod uslovom da želiš da učiš dijatonsku harmoniku (dakle, rock i blues).

Hromatsku harmoniku treba posmatrati kao potpuno drugi instrument.
 
Odgovor na temu

Srđan Pavlović
Specijalna Edukacija i Rehabilitacija MNRO
Vojvodina, Bačka Palanka

Srđan Pavlović
Član broj: 139340
Poruke: 5571
77.46.145.*

Sajt: www.oligofrenolog.com


+382 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 14:34 - pre 175 meseci
Ja sam samo vezbao blues skale u razlicitim tonalitetima, ono,
da ih prolazim brzo i tacno, a onda posle kombinovanje po zelji...

recimo,

E, G, A, B, C, D E ... pa tako za sve baze... (e, f, fis...)

Uglavnom, kada sam ovo (doduse na gitari) naucio da sviram
prilicno brzo i sa bilo koje pozicije na vratu "unapred i unazad",
vise mi skidanje blues solaza nije toliko problem :)

Treba raditi i druge skale, sedam, devet, dorian.... ima ih tonu...

(naravno, ako su tehnicki prezahtevne onda moze biti problem
ako je slabija tehnika (neke brze deonice), ali ako imas dobro uvce
i uz malo vise vezbe moze se sve..)

Btw, sad me podseti na dobra vremena izlazaka u Tramvaj tokom studija u Beogradu... :)
 
Odgovor na temu

gajo2
Budapest

Član broj: 62614
Poruke: 518
194.249.198.*

Sajt: b.flyingoranges.com


+117 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 14:40 - pre 175 meseci
Recimo da kupim metalni, koliki vek trajanja ce imati? Nekako mi se cini da, dok naucim nesto, harmonika ce vec zardjati i mogu da je bacim...
 
Odgovor na temu

navajo369
Office Manager

navajo369
Član broj: 219145
Poruke: 16
77.46.170.*+3 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 15:07 - pre 175 meseci
Gajo,

Ne brini, ukoliko kupis Meisterklasse Hohnerovu harmoniku, koja je inace sa metalnim telom, nece zardjati:)

Mada je ona skuplja i kosta 50-60 Eura!!!
 
Odgovor na temu

Srđan Pavlović
Specijalna Edukacija i Rehabilitacija MNRO
Vojvodina, Bačka Palanka

Srđan Pavlović
Član broj: 139340
Poruke: 5571
77.46.145.*

Sajt: www.oligofrenolog.com


+382 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 15:10 - pre 175 meseci
50-60 eura...

Sta da radimo mi koji bi voleli da imamo koncertni klavir ili originalni Gibson Les Paul...?
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541+711 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 15:14 - pre 175 meseci
@Srđan: Harmonikaši koji sviraju dijatonsku moraju da imaju po jednu za svaki tonalitet, tako da, ono, nije ni to baš jeftin sport. Plus što se harmonike troše.

@gajo: Svaka harmonika, bez obzira od čega joj bilo telo, ima praktično neograničen rok upotrebe. Harmonika se troši jedino agresivnim sviranjem.
 
Odgovor na temu

Kovacevic Vladimir

Moderator
Član broj: 131509
Poruke: 1237
*.dynamic.sbb.rs.+346 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 17:35 - pre 175 meseci
Citat:
Srđan Pavlović: Ja sam samo vezbao blues skale u razlicitim tonalitetima, ono,
da ih prolazim brzo i tacno, a onda posle kombinovanje po zelji...

recimo,

E, G, A, B, C, D E ... pa tako za sve baze... (e, f, fis...)


A što ne bi proširio upotrebu i drugih Blues lestvica sa recimo:

E, G, G#, A, Bb, H, D....ili
E, G, G#, A#, H, C#, D....

@navajo369

Blues lestvice nauči, i ponavljaj million puta.
Dalja uputstva slede...

Pozdrav
Vladimir
It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument
will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)
 
Odgovor na temu

Srđan Pavlović
Specijalna Edukacija i Rehabilitacija MNRO
Vojvodina, Bačka Palanka

Srđan Pavlović
Član broj: 139340
Poruke: 5571
77.46.145.*

Sajt: www.oligofrenolog.com


+382 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 17:42 - pre 175 meseci
hehe, ne svidja mi se kako zvuci e, g, gis,
vise mi se svidja e, g, a.. itd :)

 
Odgovor na temu

navajo369
Office Manager

navajo369
Član broj: 219145
Poruke: 16
77.46.170.*+3 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 18:00 - pre 175 meseci
Vladimire,

Hvala na savetu, i onako sam planirala da se bacim na skale:)

Srdjane,

Nisu harmonike toliko bas jeftine kad pogledas koliko ti ih treba i koliko se brzo kvare tj. rastimuju.

Ja sam sebe do sada sigurno lisila jednog putovanja na Havaje....ali ne zalim.

Prosta racunica:

1. 18 x 45 eur ( da kazemo da je to prosek cena harmonika na kojima ja sviram, a nakupila sam ih 18) = 810 Eura
2. Pojacalo 550 Eur
3. Hromatska harmonika 100 Eur
4. Mikrofon Green Bullet 150 Eur
5. Mikrofon Vintage Astatic JT30 sa Shure elementom iz 68', 150-200 Eur

Kad sve to saberes eto meni Havaja:)

A da ne kazem sto ce se vecina ovih harmonika rastimovati vec za koji mesec...mada na svu srecu tu je Jovan Ilic da ih popravi kad zaribaju!!!!

Klavir kupis jednom i eventualno ga stimujes kad treba, ovde non-stop stimujes, kupujes nove harmonike, ili menjas lampe na pojacalu, tako da na kraju harmonika koja kosta samo nekih 25 eura, ispadne skup sport!!!

Mada....sve je to blues:)
 
Odgovor na temu

Srđan Pavlović
Specijalna Edukacija i Rehabilitacija MNRO
Vojvodina, Bačka Palanka

Srđan Pavlović
Član broj: 139340
Poruke: 5571
77.46.145.*

Sajt: www.oligofrenolog.com


+382 Profil

icon Re: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)06.01.2010. u 18:06 - pre 175 meseci
Ups, definitivno onda skuplji sport nego sto sam mislio :)
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Kultura :: USNA HARMONIKA za ljubitelje bluesa (saveti, tehnika sviranja...sve sto vas zanima:)

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 92410 | Odgovora: 141 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.