Šta tu ne valja?
Prvo oznake. Dužinu od plafona do poda (po okomitom smjeru) mjerimo u K
0 u odnosu na K
0, dakle takvu dužinu će izmjeriti i putnik u vagonu (koji miruje u odnosu na vagon) i putnik koji je ostao na stanici ( na tome sam insistirao sa Cibernoidom kada sam želio „sinhronizovati satove, etalone za dužinu, masu, vrijeme,..., dakle sve smo uradili dok je „voz stajao“, zajedno i u istim uslovima, istim instrumentima i sve to u dovoljnom broju primjeraka). Kako dužinu „mjerimo“ u K
0 u odnosu na K
0 i označimo je sa
l0. Takva će biti i ostati i za jednog i za drugog, te tvoju prvu jednakost: t = L/c treba napisati: t
0 = l
0/c.
Kako si koristio oznaku t' za vrijeme onda tvoja druga jednakost treba da glasi:
l' =

, što sam do sada napisao u različitim matematičkim iskazima, na različite načine (vezano za „okomito kretanje svjetlosti“ u MMeksperimentu). Konačno posljednja jednakost ima isti oblik kao i Ajnštajnova: t' =

.
„Problem“ je sada šta se kome obistinjuje i u odnosu na šta se obistinjuje (odnosno u tumačenju toga šta se kome i u odnosu na šta obistinjuje, šta je stvarnost, a šta privid, šta „vidi“ a šta „ne vidi“). Zato sam insistirao da ovakve slučajeve analiziramo i sa brzinama c i v dostupnim očiglednijem posmatranju i provjeri navedenih geometrijskih i matematičkih istina (kako bi nam i sama „logika“ bila jasnija).
Tvoj navedeni primjer je potpuno analogan onom Cibernoidovom (samo „drugo poluvrijeme“), potpuno analogan „okomitom kretanju“ u MMeksperimentu od momenta kada je čelo talasnog fronta (koji je emitovan iz K
0(0,0) utrenutku kada su F , K
0 i K' bili u istoj tački P(0,0)) sustigao ogledalo O
2 (tada je Cibernoid bio tačno ispod tog ogledala, udaljen od koordinatnog početka P(0,0) za dužinu vt').
Dakle dok F (foton) ponovo ne sustigne od ogledala O
2 do Cibernoida (u njegovom „podnožju“) proteći će ponovo interval vremena t' (Cibernoid će se za to vrijeme pomjeriti za dužinu vt'). U startu ( u P(0,0) da Cibernoid ima mogućnosti vidjeti „čelo talasnog fronta“, Cibernoid bi vidjeo da mu se uz PO
2 „penje“ neka tačka do vrha, a zatim i nazad do dna (za njega po pravcu) brzinom

(gore i nazad za vrijeme 2t').
Tvoj konkretan slučaj možemo bolje sagledati padanjem (prosječnom, srednjom, konstantnom,nepromjenljivom) brzinom c (od plafona do poda ) za neko vrijeme t
0 = l
0/c. Šta će vidjeti „posmatrač sa Zemlje“ (ako se vagon kreće brzinom v)? U ravni okomitoj na pravac kretanja imat će pravolinijsku putanju dužine (ct
0)
2 + (vt
0)
2 = ( l
x)
2.
Zaključak: U posljednjem primjeru i jednom i drugom će proteći vremenski interval t
0, a u gore navedenom primjeru i jednom i drugom će proteći vremenski interval t'. Tako će biti u svakom konkretnom slučaju. Vrijeme iskazano matematičkom jednakošću (izdvojeno na lijevoj strani jednakosti) obistinjuje se i jednom i drugom „posmatraču“. U tom smislu treba i bukvalno prihvatiti matematičku jednakost (lijeva strana jednaka desnoj strani, ma šta njome iskazivali, vrijeme, dužinu ili brzinu).
„Neoriginalnost“ kritikovao sam samo za to što si na sve što sam navodio servirao mi sadržaje koje sam davno iščitao, koji mi ništa ne znače. Ako sam napisao da je l
0 = t'

, onda treba baš to gledati i provjeravati, ne pričajući mi o „konkordu“ i ne navodeći mi ono što u većini udžbenika mogu naći (podrazumijeva se da sam to pročitao).