Citat:
Lavlja_Jazbina: Ima li neko ideju sem standardnog spremanja za MUSAKU ?
Ma... da nisu tebe bacili na dijetu? Raspis'o si se o klopi k'o da si na dijeti
Elem... Kacuncica ti je rekla varijante sa musakom, samo sto to moze da ide sa prakticno svim zivim povrcem (uglavnom

) Moj favorit je rendani kis'o kupus (moze i zeleni) pa to dodje umesto krompira - dobijes nesto kao podvarak sa mlevenim mesom i ostalim sto ide u musaku! Onda kombinacija krompira i plavog patlidzana, pa kelj, karfiol, tikvice... sve sto ti padne na pamet mozes da "smuljas" u to jelo. Mada ona varijanta sa plavim patlidzanom je mnogo dobra ako se na kraju doda kackavalj (mocarela) da se istopi...
Nego veli 'vako:
Kotlic od 20 l, vatrica, zec, divlja patka, pola kg svinjetine (potrbusina/pauflak), pola kg junetine, 1 kg crnog luka, pola kg suve slanine, 4-5 sargarepa, jedan manji celer, aleva paprika, biber, biber u zrnu, so, 1 l kvalitetnog crnog vina, 100-200 ml maslinovog ulja ili obicnog ulja, lovorov list i tajni sastojak (o njemu na kraju) i jedno 5-6 sati strpljenja da se sve to zgotovi.
1. Sitno seckani crni luk proprzite na maslinovom ulju dok ne "progleda" i u to dodajte jedno 2 litra vode.
2. Ubacite unutra komade mesa (zecetina i pacetina sa kostima) i dodajte nekoliko listova lovora i kasiku bibera u zrnu - kuvati na tihoj vatri jedno 2 sata dok se zecetina i pacetina ne skuvaju. Kada su skuvani (mogu lako da se probodu viljuskom) vade se napolje, ciste od kostiju, a meso se secka na kockice (1x1 cm).
2. Dok se sredjuje zecetina i pacetina ubacuje se takodje seckana na kockice svinjetina, junetina, suva slanina, celer i sargarepa. U to se nalije jedno pola litre crnog vina.
3. Posle nekih pola sata/sat dodate zecetinu i pacetinu i ostatak crnog vina.
4. Lozite vatricu i pazite da ne vri prejako - samo da izbije poneki "kljuc"!
5. Ako zelite da bude "gusto", dodajete malo razmucenog brasna (kasika/dve) i u poslednjem satu sipate jedno dve kasike aleve paprike (mada moze i ranije) i naravno moze biti proprzena na ulju (kao zaprska) ali ne mora i naravno tada posolite po ukusu.
6. Na kraju "tajni sastojak" - puna kasika dobro ukuvanog dzema od kajsija (moze i dve kasike ako je zec bio veci). Ostavite to na laganoj vatrici jos jedno pola sata povremeno mesajuci i na kraju skidate sa vatre.
Sluziti uz pogacu i sa domacim sirom (moze mladi sir ko voli) i naravno uz ljute papricice - pecene, oljuscene i sa belim lukom i zejtinom (kao obicne "belolucene" paprike).
"Tajni sastojak" je kod nekih vinjak, kod nekih dzem/pekmez od sljiva. Ne stavljati vegetu, niti one "smutljavine" za corbu, paprikas ili gulas - sa ovim sastojcima imate sve sto je i tamo. Ako suvise dugo kuvate i bude prejaka vatra meso ce se raspasti na froncle - narocito svinjetina.
Pred kraj kuvanja, posle jedno 5 sati izgleda ovako:
jbg, nisam slikao na tanjiru
Od salate moze sta vam se svidja - preferiram paradajz i zelenu salatu.
@Hank: jel' si bas siguran za ono "bre", il' samo pod'ebavas?