Citat:
Darko Nedeljković:
Interesantno. Zanimaju me tvoja iskustva gde to ima jezero prijatnije za plivanje od mora? Ja sam inace tip coveka koji ne razume cemu sluze lezaljke i suncobrani - ujutro odem do plaze i direktno ulazim u vodu, ostajem u vodi sat vremena, onda izadjem maksimalno pola sata dok se malo osusim i pravac u sobu, gde probavim pakleni deo dana odmarajuci i citajuci nesto. Pred vece opet, voda sat vremena, sedenje na plazi maksimalno pola sata, potom u sobu, tusiranje, vecera, pa setnje i obilasci okoline.
Prvo moje "otkrovenje" je bilo na Durmitoru kad sam bio sa par rodjaka. Otisli smo da iz moje znatizelje i preporuke jednog ortaka "U zivotu nisam jeo bolju jagnjetinu i kajmak nego na Durmitoru...". Kad smo dosli tamo ukapiram da ima mnogo lepo jezero pa 'ajde da obidjemo jer ima staza, obelezena na tabli ispred prilaza (nije moglo kolima blizu jezera...) i parkinga. Nije se cinilo da ce trebati mnogo vremena ali je setnja oko jezera trajala vise od sat vremena, sa sve razgovorima sa cobanima usput. Sve kroz sumu oko jezera, samom obalom, ima neka pecina... A kad smo obisli sednemo da probamo tu "najbolju u zivotu jagnjetinu i kajmak" pa dok smo klopali vidi se kao plaza sa jedno tridesetak ljudi i mnogo dece kako se kupaju. Mnogo privlacan "kadar".

Pa umesto da posle klope krenemo , jer smo tako nameravali (btw, jagnjetina i kajmak su stvarno izvrsni, i dan danas!), pitam coveka koji je sa te improvizovane plaze dosao na kafu kakva je voda, mora da je hladnjikava jer je ipak jezero na prilicnoj visini. Covek se nasmeje i kaze da je mlaka, cak vise topla nego mlaka tu pri obali ali pedesetak metara dalje je hladnija.
Mi svi istog trenutka resimo da se okupamo, problem je bio sto niko nema kupace gace. Covek kaze, bukvalno "Ma nema veze, samo nemojte da budete goli, zbog dece, moze u gacama, niko vam nece zameriti". Pa mi tako.
Sta da ti kazem, bukvalno sam bio fasciniran, svi mi. Pazi, brckas se, plivas a kad dignes pogled vidis sneg na udaljenosti rekao bih pola sata, sat peske. Voda toplikava a sam osecaj predivan, okrenes se na ledja i gledas sumu i sneg obasjan suncem.

A mir nevidjen, da nije dece (deca k'o deca, radosno se igraju, kikocu, sljapkaju, prskaju... - to samo moze da prija, nikako da smeta) a i pored dece cuju se ptice kojima obiluje citava oblast. Inace na taj pogled, iz vode, na sumu i sneg cesto se moze dodati i pogled na orlove koji ili lenjo kruze ili, ako ih ima vise (nekada i po desetak), se igraju, obrusavaju, "bore"...
Od tada sam potpuno drugacije razmisljao o planinama, i uobicajio da se raspitujem ima li neko planinsko jezero pa ako ima odem tamo na neko vreme (to neko vreme podrazumeva na ceo dan ili par dana, pa dalje...).
I kod nas (jo0s dok je bila Jugoslavija) i u inostranstvu, uvek isti princip - neobavezno i uzivanje na prvom mestu.
Samo plivanje, pa ne mora. Moze ali mi ne znaci toliko da zanemarim setnje po sumi, oko jezera, do nekog objekta (istorijskog, crkve, pecine koja ima "istoriju", planinskog sela...). Nisam opterecen nikakvim kliseima ili planiranjem ili bilo cim slicnim. Ako sam van grada na nekom odmoru ja se tako i ponasam, potpuno opusteno i za mnoge "stihijski". Nekada satima vozim a nekada stanem kod svake kafane na kafu, limunadu, skrenem jer sam video znak na kome je obavestenje o necemu sto me zainteresuje (opet neki isorijski objekat, mesto...). I ne samo ja, svi koji su u kolima kojima ja upravljam imaju isto "pravo glasa". Od "ja bih u WC" preko "'ocemo na kafu u onu kafanu" i "a ja bih sada sladoled" do "vidi ono, aj' da vidimo sta je to". Sve prihvatam istog trnutka. Tako da moj odmor biva bas relaxacija po svim pitanjima, za svakoga ko je samnom.
To kako si ti opisao svoj odmor je meni ok, sroz. Zapravo, daleko prihvatljivije od klasicnog, ustaljeno odmora kako to radi vecina. Jednino sto ja ne bih mogao tako u istom mestu vise od dva, tri dana. A sam nacin - bravo!
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 15.07.2015. u 14:58 GMT+1]
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail:
[email protected]
Home Page:
http://www.linkedin.com/in/sceka
:) "Nije ti palo na pamet da nekom inteligentnijem postu daš lajk?" (By Nebojsa)
Pravi biser: „Sada sumnjam da bih ucestvovao u poboljsavanju Nebojsinog foruma.”