Koliko se ja secam prosle godine su trestali narodnjaci, nasi i bugarski, a Ceca je bila glavni hit. Zato kazem da je vasar kao i u Crnoj Gori. Mada, kada bih birao Crna Gora - Bugarska, i pored barustine od mora - izabrao bih Bugarsku, ne zbog para vec zbog ljudi. Crnogorci bi najvise voleli da im posaljes pare odavde i da se nikada i ne pojavis tamo. Stvarno mi je zao da sada jednostavno izbegavam da odem tamo jer sam u Baru bio u vojsci i znam celo crnogorsko primorje (+ neke planine :-)) kao svoj dzep, ali su definitivno preterali. Da ne spominjem sto se u Becicima izliva kanalizacija iz Budve direktno u more pa uvece gledas šugave ljude kako šetaju "džadom", a u City Records (Budvu) idu samo .... (da ne napišem)
Ako izuzmemo bugarske zandare koji cim vide SCG tablice zaustavljaju i kao "Daj 10 evra za kafu da ti ne pisem kaznu u pasos", kada pitas sta si uradio kaze (bar su meni dvojica tako rekli) "Sijalica koja ti osvetljava tablicu ne sija dovoljno jako". Prvom sam dao jer sam bio neiskusan, ali vec kada me je zaustavio drugi rekao sam "pisi u pasos" - tada obicno kaze "Dobro 'ajde idi". Samo na obilaznici oko Sofije (oko 30 km) su me zaustavili 4 puta. Da stvar bude insteresantnija - uopste ne zaustavljaju nemce i ostale - samo srbe, znaju da smo korumpirani kao i oni jer verovatno svaba nebi mogao da shvati "daj 10 eur za kafu".
Ali opet, posto sam imao kvar na kolima kada sam se vracao, zvao sam slep koji me je vukao do plovdiva (50 km) a posto je u to vreme bila utakmica CSKA - Galatasaray nismo mogli da nadjemo majstora. To se desilo oko 20h kada su sve radnje vec zatvorene, a ostali su samnom do 23:30h (mogli su da me ostave na ulazu u Plovdiv uz "snadji se sam") i zvali neke svoje ortake da otvore radnju sa delovima koji su zvali neke druge da otvore servis da bi mi sredili to. I to sve za 50 eur (ne racunajuci sto sam ih castio). Na kraju su me izveli iz Plovdiva sve do auto puta... Ne znam bas koliko bi srba pomoglo tako bugarinu na putu u Srbiji.
Kao kukao sam i na puteve (pojedine) kao "katastrofa" a onda sam se ove godine spustio do Grčke i jednostavno nisam mogao da se načudim kakav je put od Leskovca do Vranja. Da se ja pitam - pao bi ministar ako ne i cela vlada zbog takvog puta, ladno je godi i od starog novosadskog puta, a kroz grdeličku klisuru ne postoji ni linija na kolovozu pa ko tamo prolazi noću može lako da sleti sa puta jer su uslovi za vožnju jako loši - kolovoz je stalno mokar, nema crte a non stop je neka izmaglica, pa kada prolaziš noću pa još bez mesečine - samo ludak može tu da vozi brže od 80.
Ipak, ako ne putujes autom, nećeš imati ništa od ovih problema.
E sad, ja sam bio u Primorskom koji je dole kod Turske granice, i izabrali smo najbolji hotel koji smo nasli, koji spolja izgleda odlično (bazen sa barom, baštica, zatvoren parking, ...) ali je u sobama socijala sa plavim pločicama po svim zidovima i tetkicama koje istom krpom čiste klonju i lavabo (dao sam joj 10 leva prvi dan da više ne dolazi). Generalno, ako se neko ne slaže da je bolje onda mora da prizna da je bar isto kao u Crnoj Gori.
Goran Pilipović fka bluesman