Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

Strane: 1 2 3 4 5 6 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 155086 | Odgovora: 344 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vilil1

Član broj: 174605
Poruke: 765Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 11:50 - pre 101 meseci
Citat:
stil:Tako da kada dođe nova sezona one praktično nemaju ni zrnce šećera u svojoj košnici.

A sta se desava ako ti i dalje nastavis da im dajes secer?
 
Odgovor na temu

stil
11000

Član broj: 4832
Poruke: 2064
*.mbb.telenor.rs.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 12:08 - pre 101 meseci
Ako te više zanima:

http://www.medvisegrad.com/prihrana_pcela.htm

To se ne radi jer može da dođe do grabeži. To je pojava kad pčele iz druge košnice provale da ima hrane na izvolte. I onda napadaju i uništavaju društvo koje prihranjuješ. Dodaje im se tek onoliko koliko im treba da prežive određeni period ili imaš u onom tekstu koji sam naveo i druge razloge. Rizičan posao, možeš da ostaneš bez pčelinjeg drutva.
 
Odgovor na temu

Kosuth

Član broj: 206609
Poruke: 329
*.dynamic.isp.telekom.rs.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 12:25 - pre 101 meseci
Ajde da malo razvijemo temu,kad je već toliko zainteresovanihCitat:
VEŠTAČKI MED ((INVERTOVANI ŠEĆER))

Ovaj napis objavljen je u svrhu uspešnije borbe sa falsifikatorima meda. Iskoristite fotografiju da svojim potrošačima ukažete na probleme sa kojima se mogu susresti u praksi.
Veštački med se kristališe. Kristalisana masa nije homogena, što ga jasno diferencira od pravog meda. Liči na sneg nabacan u posudu sa vodom, što se lepo vidi na fotografijama, nastalim posle čuvanja veštačkog meda u dužem vremenskom periodu.
Zajedničko za oba uzorka je: receptura, temperatura invertovanja i temperatura prostorije u kojoj su trajno odloženi.
Veštački med je prvo spravljen po sledećoj recepturi: mleveni šećer 74%, voda 18,5%, med 7,5%, sirćetna kiselina 0,03% (Pčelar 11/99 – Lebedev). Temperatura invertovanja od +35 °C do +40 °C. Temperatura prostorije u kojoj su oba uzorka trajno odloženi od +5 °C do +20 °C.
Uzorak broj 1 (na slici levo) je star oko 5,5 godina (66 meseci), a uzorak broj 2 (na slici desno) oko 2,5 godine (30 meseci). U oba slučaja je med (pobuđivač procesa invertovanja) uzet iz grupe livadskih medova. Verovatno je bitno, za raniju kristalizaciju inverta, što je kod uzorka broj 2 upotrebljen kristalisani med, koji je neposredno pred upotrebu dekristalisan. Osnovna namena dobijanja veštačkog meda (invertovanog šećera) je bila pravljenje pogača za pčele. Oba uzorka su namerno izdvojena, od inverta za pogače, radi dugotrajnog posmatranja. Kristalizacija uzorka broj 1 je počela posle približno 4 godine (48 meseci), a kristalizacija uzorka broj 2 posle približno 2 godine (24 meseca). Nadam se da će ove fotografije pomoći pčelarima da uoše razliku između pravog kristalisanog meda i pravog kristalisanog invertovanog šećera. http://www.poljoberza.net/PCMart2006_11.aspx

I...ovaj...surfujte malo...

...GOOGLE JE ZAKON!
 
Odgovor na temu

vilil1

Član broj: 174605
Poruke: 765Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 13:33 - pre 101 meseci
@stil
Mi se ne razumemo. Evo, konkretno...ukoliko je pcelama dostupna veca kolicina secera, hoce li one taj secer jesti, ili skladistiti, ili upotrebiti za proizvodnju meda, tj. preraditi u med?
 
Odgovor na temu

stil
11000

Član broj: 4832
Poruke: 2064
*.mbb.telenor.rs.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 13:48 - pre 101 meseci
Ukoliko im je dostupna veća količina sirupa tokom sezone može doći do pojave grabeži tj. možeš time dozvati pčele iz drugih društava da "provale" unutra i unište društvo koje prihranjuješ. Trošiće ga za ishranu i matica ce sejati više jaja kako bi povećala broj jedinki jer ima više hrane. Drugi razlog zbog čega se ne radi to što ti predlažeš (da im se da veća količina za obradu) je što se rastvor vode i šećera na tim temperaturama brzo ukiseli i na taj način postane loš za ishranu pčela.


Ove testove nisam probao.

http://dailyknowhow.wordpress.com/category/fake-honey/

http://www.wikihow.com/Verify-the-Purity-of-Honey
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 14:01 - pre 101 meseci
Citat:
stil:  Kad dođe hladnije vreme kao što je sada onda se ne sme otvarati košnica da im se sipa taj sirup, jer bi se smrzle (ohladila bi se košnica pri otvaranju). Već se prave šećerne pogače (isto šećer samo nije u tečnom stanju) koje se stavljaju u košnicu a koje im služe kao hrana. One su sada gusto zbijene u klupko u svojim košnicama (greju jedna drugu). Kada se klupko formira ono se ne pomera i može se ponekad desiti da ako se pogača ne stavi na pravo mesto unutar košnice one jednostavno ne mogu da dođu do hrane i smrznu se od iscrpljenosti. Tako da kada dođe nova sezona one praktično nemaju ni zrnce šećera u svojoj košnici.

Nije mnogo fino od nas ljudi, ali tako je.]


Moguće je gajiti pčele bez prihranjivanja šećerom i pogačama. Jeste šećer mnogo jeftiniji od meda, ali pčele koje zimuju na medu u proleće budu mnogo, mnogo jače i zdravije, pa u toku godine donesu više meda, tako da se meni to više isplati. Šećer (pogače) koristim za novoformirane rojeve koji u toku godine ne stignu da skupe dovoljno hrane za zimu.


Citat:
Na tezgama koje imaju šarenolik izbor medarskih proizvoda, uvek me je zanimalo koliko je ta različitost između nekoliko vrsta meda
bitna u nutricionističkom pogledu ?
Ja kao laik mogu samo da procenim da mi se više sviđa ukus jednog od drugog (livadski, bagremov, cvetni, lipa...) , ali ima li neke
gradacije među njima po hranjivom kvalitetu, ili su potpuno specifične osobine svakog od njih ?
Ili se tu ubacuje i procena kvaliteta same okoline u kojoj su pčele sakupljale nektar (pored autoputa, kod deponije, na izvoru kanalizacije, hahaha, malo
sam pakostan - ne zamerite, ali stvarno sam viđao kamione-košnice u ambijentima koji se ne mogu zvati čistom prirodom) , pa se ne može napraviti generalna skala tog tipa ?
Takođe mi nikada nije bilo jasno, kako se to ograniči pčela da ide samo na livadske biljke, ili samo na bagrem, itd. Nije valjda da je radijus kretanja
pčele oko sto metara, pa se vrsta meda odredi postavljanjem košnica u livadu, ili među bagremove ?


Medovi se pre svega dele na monoflorne i poliflorne - od jedne ili više vrsta cvetova i biljaka. Bagremov je na primer monoflorni, a livadski poliflorni. Čist monoflorni med je naravno u domenu teorije, uvek se tu nađu neke primese. Međutim, kad na primer cveta bagrem, pčele uglavnom zanemaruju druge biljke zato što bagrem obilno medi i njima je najekonomičnije da skupljaju med sa njega.
Osnovni sastojci meda su šećeri glukoza i fruktoza. Pored njih med sadrži saharozu, vodu, polen, minerale, enzime i dr. Odnos ovih materija je različit u različitim vrstama meda. Bagremov na primer ima više fruktoze nego livadski. Bagremov med je blagog ukusa, lak za varenje, odličan na primer za decu. Ukus livadskog meda mnogo zavisi od podneblja gde je skupljan. Obično je to mad jačeg ukusa, tamnije boje, sa većim procentom minerala. Ja na primer njega najviše volim, a vama savetujem da probate, pa da sami odredite šta vam se najviše sviđa. Najbolje je da s vremena na vreme menjate vrstu meda koju koristite.
Med se ne dobija samo od nektara. Ponekad pčele skupljaju sok sa stabala biljaka i od toga prave specifičan med koji se zove medljika ili šumski med. Ovaj med se teško dobija i veoma je na ceni. Po mom iskustvu njega ljudi ili obožavaju ili uopšte ne mogu da jedu. On je gust, tamne boje, nakiseo i sa najvećim procentom saharoze i minerala.
Ništa ti ne zameram što pominješ pčelinjake pored autoputa, naprotiv. Siguran sam da takav med ne jede onaj ko ga proizvodi. Polen biljaka upija teške metale iz izduvnih gasova kao sunđer i sve to dospeva u pčelinje proizvode. Poslednjih godina se radi na tome da se zaštiti geografsko poreklo meda. Kod nas su to prvi uradili pčelari iz Homolja, tako da homoljski med ima zaštićeno poreklo i propisan način dobijanja.

Citat:
Koliko živi jedna pčela ? Da li ih nešto lovi (ptice ili veći insekti) ? Šta ako se sukobe mravlja i pčelinja kolonija, ko je jači ? (da li se to uopšte događa ?)


Letnja pčela živi oko mesec i po, a zimska od jeseni do proleća. To se događa zato što se tokom leta pčele iscrpljuju odgajanjem legla i skupljanjem hrane. Matica može da živi i do 7-8 godina, a trutovi od proleća do jeseni. Neko je već pomenuo stršljenove, ja samo da dodam ose, detliće, žune, laste. Mravi obično ne zalaze u pčelinje društvo, ali mogu da se motaju oko košnice i nerviraju pčele. Kad se pčele prihranjuju gore pomenutim pogačama, mravi često uspeju da ih nađu, pa se skupljaju na njih. Evo kako to izgleda na mom pčelinjaku
Citat:
U vezi sa šarenolikim asortimanom na opremljenim medarskim tezgama moram da pitam i o onim drugim, za mene nepoznatim proizvodima
koji se uglavnom nude u nekim manjim flašicama i teglicama, sa natpisima "leči..." koji osobama kao što sam ja izazivaju napade skepse i cinizma.
Prisećam se naziva: propolis, med sa propolisom, med sa polenom, mleč, med sa mleči/mlečom(?)... i još neke smeše koje se takođe nude u teglicama
kao i med, ali su drugačijih boja nego čist med - nešto kao marmelada, odoka rečeno. (nisam upamtio kako se zovu, ali i na njima su etikete sa sitno ispisanim
tekstom, uglavnom rukom, o tome koju silinu pozitivnih i blagotvornih efekata ta smeša ima na zdravlje... čovek bi očekivao da za tezgom sa takvim proizvodima
vidi Supermena, ili bar Čaka Norisa, kad ono...)

Ne pitam za one džidžabidže kao što su medenjaci, suvo voće i orasi u medu, "rakija" medovača... To mi je jasno da su proizvodi za sladokusce (i žderonje).

Da rezimiram, da li ovi sekundarni/izvedeni proizvodi imaju neke vrednosti i smisla (osim placebo efekta) ?


Meni često smeta što se oko drugih pčelinjih proizvoda uvek stvara neka atmosfera mistike, pa se neretko oni povezuju sa nadrilekarstvom. Mnogo je naučnih radova objavljeno o propolisu, polenu, mleču, vosku, pčelinjem otrovu i još nekim proizvodima košnice (da, ima ih). Ukratko:
Propolis - jak prirodni antibiotik
Polen - proteinska hrana puna vitamina
Mleč - visoko energetska hrana bogata antioksidansima
Pčelinji otrov - lek koji se uspešno primenjuje kod reumatičnih bolesnika 
Odgovor na temu

stil
11000

Član broj: 4832
Poruke: 2064
*.mbb.telenor.rs.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 14:06 - pre 101 meseci
Citat:
stil: Kad dođe hladnije vreme kao što je sada onda se ne sme otvarati košnica da im se sipa taj sirup, jer bi se smrzle (ohladila bi se košnica pri otvaranju). Već se prave šećerne pogače (isto šećer samo nije u tečnom stanju) koje se stavljaju u košnicu a koje im služe kao hrana. One su sada gusto zbijene u klupko u svojim košnicama (greju jedna drugu). Kada se klupko formira ono se ne pomera i može se ponekad desiti da ako se pogača ne stavi na pravo mesto unutar košnice one jednostavno ne mogu da dođu do hrane i smrznu se od iscrpljenosti. Tako da kada dođe nova sezona one praktično nemaju ni zrnce šećera u svojoj košnici.

Nije mnogo fino od nas ljudi, ali tako je.]Citat:
stanisav:

Moguće je gajiti pčele bez prihranjivanja šećerom i pogačama. Jeste šećer mnogo jeftiniji od meda, ali pčele koje zimuju na medu u proleće budu mnogo, mnogo jače i zdravije, pa u toku godine donesu više meda, tako da se meni to više isplati. Šećer (pogače) koristim za novoformirane rojeve koji u toku godine ne stignu da skupe dovoljno hrane za zimu.


Naravno.

Međutim ovde su se ljudi zanimali zbog čega pčelari kupuju šećer. U tom kontekstu sam napisao ono što sam napisao.
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 14:22 - pre 101 meseci
Citat:
stil: Naravno.

Međutim ovde su se ljudi zanimali zbog čega pčelari kupuju šećer. U tom kontekstu sam napisao ono što sam napisao.


OK, razumemo se.

Citat:
vilil1: @stil
Mi se ne razumemo. Evo, konkretno...ukoliko je pcelama dostupna veca kolicina secera, hoce li one taj secer jesti, ili skladistiti, ili upotrebiti za proizvodnju meda, tj. preraditi u med?


Da probam i ja da odgovorim na ovo. Sirup koji im se da pčele uvek uskladište, ali je pitanje šta se s njim onda dešava. Ako im ga daš u proleće, kad odgajaju leglo, potrošiće ga brzo, a ako im ga daš u jesen, kad se spremaju za zimu, uskladištiće ga u saće i zapečatiće ga voskom. Mnogo toga zavisi i od jačine društva i od količine hrane u košnici. Tako uskladišten sirup je zapravo med, ali niskog kvaliteta, o čemu smo pisali u prethodnim porukama.
 
Odgovor na temu

vilil1

Član broj: 174605
Poruke: 765Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 14:39 - pre 101 meseci
@stil

Ja u klin, ti u plocu. Ja pitam jedno, ti odgovaras drugo. Ne pricam o prehrani.
Recimo ako postavis 100,kg pogaca na 100m. od kosnica, sta ce se desiti sa tim secerom? Hoce li ga pcele pojesti, ili uskladistiti kao takav, ili ce ga preraditi u med?

Citat:
stanisav
Da probam i ja da odgovorim na ovo. Sirup koji im se da pčele uvek uskladište, ali je pitanje šta se s njim onda dešava. Ako im ga daš u proleće, kad odgajaju leglo, potrošiće ga brzo, a ako im ga daš u jesen, kad se spremaju za zimu, uskladištiće ga u saće i zapečatiće ga voskom. Mnogo toga zavisi i od jačine društva i od količine hrane u košnici. Tako uskladišten sirup je zapravo med, ali niskog kvaliteta, o čemu smo pisali u prethodnim porukama.


Znaci pcele ne preradjuju secer u med, nego ga skladiste!?

Ali, ako znamo da je nektar prvom redu rastvor šećera u vodi, zasto i njega pcele ne skladiste kao takvog, nego preradjuju u med?
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 14:49 - pre 101 meseci
Citat:
vilil1: @stil
Znaci pcele ne preradjuju secer u med, nego ga skladiste!?

Ali, ako znamo da je nektar prvom redu rastvor šećera u vodi, zasto i njega pcele ne skladiste kao takvog, nego preradjuju u med?


Prerađuju i sirup, tačnije invertuju ga dodavanjem enzima, isto kao i nektar, ali kao što rekoh takav "med" je daleko od nektarskog po kvalitetu.
Ako postaviš pogače na 100m od košnice u vreme bagremove paše, pčele ih neće ni pomirisati, a ako ih staviš u bespašnom periodu, uzimaće ih i odmah jesti verovatno.
 
Odgovor na temu

vilil1

Član broj: 174605
Poruke: 765Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 14:55 - pre 101 meseci
Citat:
stanisav: Prerađuju i sirup, tačnije invertuju ga dodavanjem enzima, isto kao i nektar, ali kao što rekoh takav "med" je daleko od nektarskog po kvalitetu.

Dobro, ali kako cu ja kao laik da prepoznam razliku? Znaci i jedan i drugi su med, preradjeni, po tome ispada da ce se isto i ponasati kada se proveravaju kristalizacijom, cedjenjem sa kasike, i ne znam kako sve jos. Da li je uopste moguce sa sigurnoscu utvrditi razliku?
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 15:14 - pre 101 meseci
U tome i jeste vic. Ti kao laik nikako. Zato treba da postoji kontrola kvaliteta i sistem koji ne dozvoljava da se takav med nađe na tržištu. Provere kao kristalizacija i razvlačenje kašikom mogu da pomognu, ali nisu sigurne. Neko je već rekao da bagremov med teško kristališe, a recimo šumski med će se ponašati kao falsifikovan ako ga razvlačiš, iako je 100% prirodan. S druge strane, verovatno vešt falsifikator može da napravi med koji će proći ovakve provere, guranje mastiljave olovke da ne pominjem.
Najbolje što ti možeš da uradiš je da naučiš ukus meda i da po ukusu možeš da prepoznaš falsifikat. Čist invertovan šećer od ukusa ima samo slatko, a aromu nema uopšte. Može mu se doduše dodati veštačka aroma, ali ja mislim da bih je prepoznao. Ne trpim je ni u industrijskim proizvodima tipa slatkiši ili sokovi.
 
Odgovor na temu

stil
11000

Član broj: 4832
Poruke: 2064
*.mbb.telenor.rs.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 15:21 - pre 101 meseci
Postoji način, i zasniva se na hromatografiji.

French researchers have developed a test to distinguish 100 per cent natural honeys from fake products adulterated with other substances, reports the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Citat:
According to the scientists’ report: “…the developed analytical method allowed detection of the addition of corn syrup at the 1 per cent level in all three floral types of honey considered. Therefore, the analysis of polysaccharides will be a simple and efficient tool for honey quality control and detecting product adulteration.”


Sweet solution to honey fraud

Samo ne znam da li može da se obavi negde kod nas.
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 15:38 - pre 101 meseci
Citat:
stil
Samo ne znam da li može da se obavi negde kod nas.


Može, na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Bio sam lično u laboratoriji i video aparat. Mislim da i veterinarski institut u Novom Sadu ima neku opremu. Biološke i hemijske analize mogu da se rade u svim bolje opremljenim laboratorijama.
Vilil1 je doduše pitao kako on kao laik može da utvrdi ispravnost.
 
Odgovor na temu

Isak666
DE

Član broj: 178292
Poruke: 758
...kabel-badenwuerttemberg.de.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 15:56 - pre 101 meseci
Super tema :)
Volim med i od kad sam se preselio trazim dobar med, te kupujem razne u toj potrazi.

Ako sam dobro razumeo - prirodni med bi trebao da se kristalise ravnomerno, ne prvo na dnu npr pa onda "na gore"?


Interesuje me od cega zavisi gustina meda i da li su pojedini gusci medovi samo takvi jer su mozda vec poceli da se kristalisu ili su od starta takvi?
Naivno pitanje, ali sta cete :)


To pitam jer sam kupio juce Vielblütenhonig (ne znam tacno kako bi preveo - nesto kao punocvetni med. Ne znam da li se ovo Viel tj Puno u nazivu odnosi na kvalitet ili na kvantitet) koji je bio i izrazito je gust. Poput nekog lepka.
Izuzetno je ukusan i razlikuje se od jeftinijih i manje gustih :) medova koje sam isto probao, koji nisu bio i koji imaju nekako karamelast ukus.
Stoji da su pcele skupljale materijal u juznoj i centralnoj Americi.
Takodje stoji da je Kalt Geschleudert ,sto bi bukvalno bilo Hladno centrifugisan, ne znam koji je adekvatniji naziv koji se koristi u pcelarstvu.

Interesuje me sta to znaci i kako jos moze biti "centrifugisan", kao da li je pomenuta gustina meda takva zbog sorte meda, zbog tog centrifugisanja iili je u pitanju kristalizacija?

Zakacio sam sliku meda, pa mozete videti.


Zanima me da li med mogu jesti i bebe, da li sve sorte i od kada?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

vilil1

Član broj: 174605
Poruke: 765Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 16:09 - pre 101 meseci
Citat:
stil: Postoji način, i zasniva se na hromatografiji.

Ako sam dobro razumeo, oni tako utvrdjuju dodatke medu u vidu kojekakvih sirupa (kukuruzni).Citat:
stanisav:Čist invertovan šećer od ukusa ima samo slatko, a aromu nema uopšte. Može mu se doduše dodati veštačka aroma, ali ja mislim da bih je prepoznao.

Ukoliko pcele obradjuju secerni sirup, zar produkt nije takodje prirodni med? Da li je to falsifikat?

Razlika je samo sto nije pravljen od nektara, nego od obicnog secera. Tj. kako si ti ranije pisao, to je med loseg kvaliteta!?
 
Odgovor na temu

morihei ueshiba

Član broj: 174125
Poruke: 282
*.dynamic.sbb.rs.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 16:12 - pre 101 meseci
Zašto bebama nikako ne treba davati med?

Med može uzrokovati dojenački botulizam, vrlo opasnu infekciju crevnog trakta. Dojenački botulizam je bolest do koje dolazi kada novorođenče unese bakteriju koja proizvodi toksin unutar tela. Reč je o veoma opasnoj infekciji crevnog trakta. Sve je više dokaza koji govore da med može biti uzročnik ovog tipa botulizma. Med je poznati izvor spora koje stvaraju bakterije Clostridium botulinum. Kada ih dojenče unese u organizam, ove bakterije proizvode toksin koji uzrokuje dojenački botulizam, ozbiljno,ali na svu sreću retko trovanje hranom. Stoga se deci mlađoj od 12 meseci nikada ne sme davati med. Dojenački botulizam nije nimalo bezopasna bolest, jer napada nervni sistem bebe i u najtežim slučajevima može čak dovesti do smrti.

Međutim, većina se beba uspe oporaviti. Najčešći znaci i simptomi botulizma su:
• Trajni zatvor (konstipacija)
• Omlitavljene ruke, noge i vrat
• Slabašan plač zbog slabosti mišića
• Poteškoće u dojenju, beba nema snage da izvuče mleko
• Izražen umor dojenčeta (stalna pospanost)

• Poteškoće u disanju
Spore botulizma se takođe mogu ugnjezditi i u neke namirnice sa niskim sadržajem kiseline koje sami spremamo u kutije za čuvanje hrane u frižideru, ali i u šećernom sirupu. Imajte to na umu i izbegavajte takve namirnice u ishrani dojenčeta.

http://www.mamaibeba.rs/index....e-za-bebe/304-bebe-nesmeju-med

Ovo sam ti nasao na brzaka,da ne bi pao u iskusenje da nekoj bebi das med pre nego sto saznas odgovor.Ja ranije nisam znao za to pa sam mom klincu jednu noc kad se dernjao sipao u flasicu sa mlekom malo meda(mislio sam da ce da mu se svidi ukus pa ce da me pusti da spavam),medjutim klinac je sa indignacijom odbio da pije mleko sa novim ukusom i nastavio da se dernja,tako da srecom ne znam da li bi mu med naskodio.
Posle sam dobio po nosu i od zene koja je za sve to oko beba i meda znala odavno.Od tad se vise nisam petljao u deciju ishranu
Mio papa' dice che ogni uomo ha tre misure:
altezza, larghezza e lunghezza
 
Odgovor na temu

stil
11000

Član broj: 4832
Poruke: 2064
*.mbb.telenor.rs.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 16:32 - pre 101 meseci
Citat:
vilil1: Ako sam dobro razumeo, oni tako utvrdjuju dodatke medu u vidu kojekakvih sirupa (kukuruzni).


It uses a special type of chromatography to separate and identify complex sugars or polysaccharides according to their characteristic chemical fingerprints.

Tačno, ali mogu i da identifikuju i vrstu meda na osnovu sastava složenih šećera . Kompletna analiza.
 
Odgovor na temu

stil
11000

Član broj: 4832
Poruke: 2064
*.mbb.telenor.rs.Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 16:46 - pre 101 meseci
Citat:
Isak666:

Interesuje me od cega zavisi gustina meda i da li su pojedini gusci medovi samo takvi jer su mozda vec poceli da se kristalisu ili su od starta takvi?
Naivno pitanje, ali sta cete :)Ako je med baš redak to nije dobro čak iako je prirodan. To znači da ga pčele nisu dobro obradile i da nešto nije uredu. Moguće je da imaju nekakvu bolest koja ih u tome sprečava ili da je saće zaraženo gljivicama koje ne dozvoljavaju da dobije na gustini.

Dakle ako se dve košnice stave jedna pored druge u isto vreme može se dobiti različit kvalitet meda. To sva zavisi od umešnosti i truda pčelara čije su košnice. Od zdravlja pčela i od stanja satnih ćelija - njihove higijene.

Naravno gustina i ostale karakteristike meda zavise i od vrste biljaka odnosno njihovih cvetova koje pčele posećuju. Dešava se da se određena aroma i gustina meda nikada ne ponovi dva puta. Jer se ne može svake godine pogoditi kombinacija i količina cvetova koji daju nektar u određeno vreme kada je paša. Nešto kao godine berbe kod vina.
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom14.02.2010. u 16:53 - pre 101 meseci
Veza između meda i botulizma kod beba nije jasno dokazana, ali slažem se da ne treba rizikovati. Deci davati med kad počnu da jedu i ostalu čvrstu hranu. najbolje je početi s bagremovim.

Citat:
Ako sam dobro razumeo, oni tako utvrdjuju dodatke medu u vidu kojekakvih sirupa (kukuruzni).


Ako sam ja njih dobro razumeo, hromatografijom mogu da utvrde tačan procenat pojedinih supstanci u medu. Na taj način se utvrđuje ne samo da li je med ispravan, već i njegovo poreklo i vrsta.

Citat:
vilil1: Ukoliko pcele obradjuju secerni sirup, zar produkt nije takodje prirodni med? Da li je to falsifikat?

Razlika je samo sto nije pravljen od nektara, nego od obicnog secera. Tj. kako si ti ranije pisao, to je med loseg kvaliteta!?


Otprilike si shvatio. To se uslovno može nazvati medom, ali svakako nije prirodan med. Naš zakon uostalom propisuje da je med isključivo od nektara ili sokova biljaka. Veštački med se takođe dobija i invertovanjem šećera bez upotreba pčela.

Citat:
Isak666
Ako sam dobro razumeo - prirodni med bi trebao da se kristalise ravnomerno, ne prvo na dnu npr pa onda "na gore"?


Kao što sam rekao ranije, te metode nisu nimalo pouzdane. S obzirom na to da živiš u Nemačkoj, sve što kupiš u prodavnici je sigurno prirodan i kvalitetan med.

Citat:
Interesuje me od cega zavisi gustina meda i da li su pojedini gusci medovi samo takvi jer su mozda vec poceli da se kristalisu ili su od starta takvi?
Naivno pitanje, ali sta cete

Prvo da razgraničim - kristalisan med je u sitnim ili krupnim granulama i čvrst, kremast, a nekristalisan je tečan i providan. Gustina meda zavisi od količine vode u njemu i od temperature. Kad pčele donesu nektar u košnicu, skladište ga u saće i počinje proces obrade. Pčele mu dodaju enzime i mašu krilima kako bi voda što više isparila (kad sam ovo pričao jednom prijatelju smejao se i nije mi verovao). Kad je med zreo, pčele zatvaraju ćelije saća voskom. Nekad pčelari vade med dok još nije zreo i takav med je obično ređi i tečniji. Gustina zavisi i od vrste meda. Bagremov je na primer kod nas najređi, tj. ima najveći procenat vode. Ređi medovi sporije kristališu.

Citat:
To pitam jer sam kupio juce Vielblütenhonig (ne znam tacno kako bi preveo - nesto kao punocvetni med. Ne znam da li se ovo Viel tj Puno u nazivu odnosi na kvalitet ili na kvantitet) koji je bio i izrazito je gust. Poput nekog lepka.
Izuzetno je ukusan i razlikuje se od jeftinijih i manje gustih medova koje sam isto probao, koji nisu bio i koji imaju nekako karamelast ukus.
Stoji da su pcele skupljale materijal u juznoj i centralnoj Americi.
Takodje stoji da je Kalt Geschleudert ,sto bi bukvalno bilo Hladno centrifugisan, ne znam koji je adekvatniji naziv koji se koristi u pcelarstvu.

Interesuje me sta to znaci i kako jos moze biti "centrifugisan", kao da li je pomenuta gustina meda takva zbog sorte meda, zbog tog centrifugisanja iili je u pitanju kristalizacija?


Da bi se med izvadio iz saća, on se ili centrifugira (vrca) ili presuje. Pretpostavljam da je taj tvoj presovan. Što se razlike u kvalitetu tiče, nije neka, mada se verovatno neko ne bi složio sa mnom, jer se smatra da je presovan bolji. Tvoj med je takav kakav je zbog kristalizacije. Sličan med kod nas je med od suncokreta koji kristališe svega nekoliko dana posle vrcanja. On je kod nas manje na ceni, po meni potpuno neopravdano jer je jako dobar.
Vielblütenhonig bi kod nas bio "cvetni med", a najčešće se prodaje kao livadski. Kvalitet zavisi od porekla.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

Strane: 1 2 3 4 5 6 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 155086 | Odgovora: 344 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.