Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 136572 | Odgovora: 344 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom20.02.2010. u 21:54 - pre 2591 dana i 6h
A ja mislim da je vetmedic potpuno u pravu za sve što je napisao. Pisali smo ranije o sistemu sertifikata koji postoji u Nemačkoj. Za svaku teglu meda se zna odakle je i ko je proizveo, pa svaki proizvođač preuzima odgovornost za ono što stavlja na tržište. Šta ima loše u tome? Zašto da tako nešto ne bude i kod nas? Sistem provere kod nas se svodi na to da ti prodavac kaže: "Dobar je med, majke mi."
Citat:
hemijske buckurise sto se tamo prave sakrivene iza zavesa standarda i sertifikacija.

Imaš li ti neki konkretan dokaz za ovo?
 
Odgovor na temu

Kosuth

Član broj: 206609
Poruke: 329
109.93.187.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 13:01 - pre 2590 dana i 15h
Citat:
lord_celtic: xaxa na zapadu.
budi sretan sto taj kvalitet nije stigao kod nas jer bi jeo i pio hemijske buckurise sto se tamo prave sakrivene iza zavesa standarda i sertifikacija.

Pod uslovom da sebi dozvoliš luksuz pripadnosti grupaciji letargičnih konzumenata....

....gde posetioci ove teme definitivno ne spadaju!

Stoga je ovde i plasirano toliko korisnih informacija kako prepoznati i što je još važnije kako doći do pravog meda!
Pored osećaja prijatnosti prilikom konzumiranja ovog fantastičnog proizvoda idealnih društvenih zajednica(jer kako ih drugačije kategorisati kada već milionima godina funkcionišu na istim principima!) mislim da je vreme nešto malo reći i o načinu delovanja meda u organizmu onog koji ga redovno koristi.

Pa,recimo:
Citat:
MED TOPI SUVIŠNE KILOGRAME

Dr med. Rodoljub Živadinović, apiterapeut, Član Stručnog saveta Srpskog apiterapeutskog društva, www.rodoljub.pcelinjak.com
Siguran sam da ćete teško poverovati u ono što ćete pročitati u ovom tekstu, ali je zaista istina da med može pomoći osobama sa prekomernom telesnom težinom da zdravstveno bezbedno mršave,konzumiranjem pčelinjeg meda neposredno pred spavanje!

...................................................
Citat:
Sigurno se pitate kako je ovo moguće kada je opšte poznato da je med visokoenergetska hrana. To je tačno. Ali je i tzv. eurokrem visokoenergetska hrana, pa niko od njega nije smršao. Razlika je prosta: med je PRIRODAN proizvod, a priroda je svakoj bolesti našla i leka. Pitanje je samo da li ga je čovek prepoznao na pravi način.

.....................................................
Citat:
Kao i sva savršena i genijalna rešenja velikih problema, i objašnjenje za ovaj efekat je jednostavno. Med sadrži visok procenat fruktoze. Odnos glukoze i fruktoze u medu je otprilike 1:1. Sličan odnos je i u voću, ali ga voće sadrži u znatno manjim količinama. Zato je med pogodniji, jer se isti efekat dobija konzumiranjem veoma male količine meda, svega nekoliko kašičica ili jedna puna supena kašika pred spavanje. Kada čovek unese veliku količinu fruktoze, ona odlazi u jetru a ne u mišiće, i tamo se kroz jedan duži proces pretvara u glukozu. Samo jetra ima enzimski sistem koji može da obradi fruktozu. U jetri se fruktoza pretvara u glikogen. Zato ona ne prolazi kroz jetru i ne ide u sistemsku cirkulaciju. Iz glikogena se može stvoriti glukoza i otpustiti u krvotok ako nivo šećera (glukoze) u krvi padne. Ali, ovo nije cela priča o fruktozi. Daleko od toga. Fruktoza aktivira enzim u jetri koji joj omogućava da usvoji mnogo više glukoze nego što joj treba. Ovaj neverovatan trik, pomoću koga fruktoza ulazi u jetru i otvara vrata za ulaz glukoze autori su nazvali fruktozni paradoks. Taj ulaz većih količina glukoze u jetru sprečava nagli skok nivoa glukoze u krvi. Drugim rečima, fruktoza praktično svojim načinom delovanja utiče na smanjenje nivoa glukoze u krvi i može se nazvati njegovim regulatorom.Mali broj ljudi danas može da poveruje u to da med dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi, a ne do njenog povećanja, ali treba im reći da je to nedavno i dokazano, mada stručna medicinska javnost u našoj zemlji sa tim još uvek nije upoznata (Noori S. Al-Waili, Dubai Specialized Medical Center and Medical Research

Dakle,polako ali sigurno padaju u vodu zakucani kanoni oficijelne medicine da dijabetičari ne treba da konzumiraju med!
Citat:
Po njemu, kod bolesnika sa šećernom bolešću, unos meda izaziva veći rast glukoze u plazmi nakon 30 minuta nego što je to slučaj kod unosa belog šećera (saharoze), ali nakon 60, 120 i 180 minuta, taj rast je bio veći kod saharoze nego kod meda! Uz to, med izaziva veći porast insulina u krvi nego što to čini saharoza, kako nakon 30, tako i nakon 120 i 180 minuta. Razmislimo o tome sa aspekta činjenice da prosečni Amerikanac godišnje pojede oko 75 kg belog šećera! Redovno konzumiranje meda tokom 15 dana snižava holesterol za 7%, lipoproteine niske gustine (LDL) za 1%, C reaktivni protein za 7%, homocistein za 6%, nivo glukoze u plazmi za 6%, dok lipoproteine visoke gustine (HDL) povećava za 2%.

Citat:
Svaki pad glukoze u krvi je opasan za mozak. Čak i na mali pad njenog nivoa mozak panično reaguje. Odmah se aktiviraju adrenalne žlezde i stavljaju u maksimalni pogon, te produkuju adrenalne hormone, koji su u tim visokim dozama praktično toksični i deluju stresno. Ako se luče hronično, dovode do bolesti organizma. Na žalost, njihovo hronično lučenje prati modernog čoveka i dovodi do bolesti srca, osteoporoze, gojaznosti, insulin nezavisne šećerne bolesti, pada imuniteta, depresije i drugih bolesti. Izbalansirani unos ugljenih hidrata (medom) otklanja prekomernu aktivnost adrenalnih žlezda i sprečava efekte koje njihovi hormoni izazivaju. A istovremeno smo stabilizovali krvnu glukozu i optimalno ishranili mozak. Može li se bolje od toga?

Citat:
Jedan od najinteresantnijih aspekata ovog procesa je taj što se troši samo telesno masno tkivo, a ne i masno tkivo mišića. Mogu li išta više da požele ljudi sa prekomernom telesnom težinom?

Citat:
U rešavanju problema gojaznosti, čak i farmaceutske kompanije ignorišu ulogu jetre. Fokusiraju se na neurotransmitere koji regulišu i apetit, ne uzimajući u obzir status energije u organizmu, što predstavlja primarnu informaciju koju daje jetra, a tek kasnije se ona pretvara u aktivnost putem neurotransmitera. To je i za očekivati, jer kakav profit bi farmaceutske kompanije ostvarile time što bi rekle gojaznima da jedu med pred spavanje?

Posebno interesantna informacija u poplavi svakojakog hemijskog đubreta za skidanje kilograma,uglavnom sumnjivog kvaliteta,diskutabilnog dejstva i još uza sve to sa crnog tržišta!
Tekst sadrži još mnogo korisnih informacija namenjenih bukvalno svima,a posebno onima koji se maksimalno trude na oblikovanju svog tela raznim vežbama,aerobikom,bodibildingom itd.,pa koga interesuje:

http://www.medvisegrad.com/apiterapija_visak_kilograma.htm

MED JE ZAKON!
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 13:54 - pre 2590 dana i 14h
Dobar i iscrpan Rodoljubov članak, ali o tome je i ranije pisano ovde.
 
Odgovor na temu

Kosuth

Član broj: 206609
Poruke: 329
109.93.187.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 16:35 - pre 2590 dana i 12h
Ma, od glave višak ne boli...

A evo i jednog lepog uputstva kako treba med koristiti:
Citat:
Kako pravilno koristiti med

Postoji više načina pravilnog uzimanja meda, ali su dva najraširenija.

Prvi je svakako klasično uzimanje meda kašičicom, za koju se preporučuje da ne bude od metala. Med treba uzimati tako da se nekoliko minuta drži u ustima, rastapa sokovima pljuvačnih žlezda, i tek onda proguta.

Drugi način podrazumeva prethodno rastapanje kašike meda u šolji toplog čaja ili mleka, ali tek kad se ohlade do temperature konzumiranja

Više na:http://www.glas-javnosti.rs/cl...08/kako-pravilno-koristiti-med
 
Odgovor na temu

Isak666
DE

Član broj: 178292
Poruke: 758
...kabel-badenwuerttemberg.de.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 16:58 - pre 2590 dana i 11h
Citat:
lord_celtic: xaxa na zapadu.
budi sretan sto taj kvalitet nije stigao kod nas jer bi jeo i pio hemijske buckurise sto se tamo prave sakrivene iza zavesa standarda i sertifikacija.


Citat:
Koshut:
Pod uslovom da sebi dozvoliš luksuz pripadnosti grupaciji letargičnih konzumenata....


Odgovori ti covek.

Buckurisi su svuda - u suhomesnatim prouzvodima, hlebu ili bilo cemu drugom i prepoznaju se uglavnom po niskoj ceni.
Takodje je moguce i kupce prepoznati - uglavnom po stavu u kupovini Ovde ti je najjeftinije.

I mogu ti reci da je vecina proizvoda u Srbiji iz te kuhinje plus sto vecina potrosaca u Srbiji nema bi trunku svesti o tome.
I jos je sve skuplje od sestrinskih E925/E927/E950 itd proizvoda na zapadu. Zlom, naravno.

Zavesa standarda i kvalifikacija sluzi da se ne citaju vesti tipa
Citat:
Za samo dva dana prošlog vikenda zbog zaraze trihinelozom pomoć na Infektivnom odeljenju Bolnice zatražilo je 14 pacijenata. Među obolelima je i troje dece od kojih jedno ima samo godinu dana.

http://www.pancevackipres.com/sh/54/10/685/

Preposteni slobodarski seljaci hrabro prkose standardima i sertifikacijama.


--------------

Nego.
Pozder'o sam teglu cvetnog meda (ako sam dobro preveo) i uzeo sam istu sortu, ali od drugog proizvodjaca.
Posto nisam nasao u okolini pominjani Echter Deutscher Honig od udruzenje nemackih pcelara, uzeo sam njegov pandan za pokrajinu Baden Württemberg.
I to istu sortu kao i proslu - cvetni.
Hocu da probam iste sorte razlicitih proizvodjaca, pa da nadjem najbolje.

Interesantno je da se dosta razlikuju, ovaj drugi ima jaci smek, sladji je i gusci.


Inace volim malo gusce medove i jel bi mogao neko da mi preporuci par sorti koji su takvi?
I zasto ne uzimati kasikom od metala med?
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 17:28 - pre 2590 dana i 11h
Citat:
Inace volim malo gusce medove i jel bi mogao neko da mi preporuci par sorti koji su takvi?

Preporučujem ti šumski med. Na severu Evrope su česti gusti šumski medovi koji se dobijaju u borovim i hrastovim šumama. Ovakav med nije nektarski (od cvetova), već se dobija od sokova iz kore drveta. Da bi se ubrao potrebno je prisustvo biljnih vaši (aphidae) koje probiju koru, i odgovarajući vremenski uslovi - toplo i vlažno vreme. Ovo se sve ne događa svake godine, pa je takav med ređi na tržištu i naravno skuplji. Za njega važi da ili ga neko ne podnosi ili ga obožava.

Što se metalne kašike tiče, to sam pitanje dobio na pm, pa ću citirati sam sebe:
Citat:
Mnogi kažu da med ne treba uzimati metalnom kašičicom, jer sadrži organske kiseline, pa tako metali mogu da dospeju u organizam. Da budem iskren, ja mislim da je to preterivanje. Ako bi se držali toga, metalnom kašikom ne bi smeli da jedemo ni npr. paradajz čorbu. Važno je međutim da se med ne čuva u ambalaži koja može da korodira - dakle može u staklu, plastici i prohromu.

Još da dodam da nisam naišao na neko istraživanje o ovome. S druge strane, ljudi širom sveta godinama jedu med metalnom kašikom, pa im ništa ne fali.
 
Odgovor na temu

Isak666
DE

Član broj: 178292
Poruke: 758
...kabel-badenwuerttemberg.de.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 17:41 - pre 2590 dana i 10h
Mislim da sam video jedan takav med, cini mi se da je malo tamniji.
I cena mu je "tamnija" :))

Cena cvetnog se krece od 3 do 7 ojra za pola kilograma.
Ovaj tamniji je bio nesto skuplji od najskupljeg cvetnog.

Uskoro se selim u predgradje, gde su cesce pijace, pa cu i tu potraziti sta se nudi.



Koja bi knjiga bila dobra da se procita o pcelarstvu, ali neka za pocetnike?
Kad bi bilo u nekom pdf-u, bilo bi super ;)
 
Odgovor na temu

Kosuth

Član broj: 206609
Poruke: 329
109.93.187.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 18:56 - pre 2590 dana i 9h
Ovo pitanje oko upotrebe metalnog posuđa (neemajliranog) u pripremi i skladištenju hrane je posebno interesantno...

Mnogi od nas su odrasli kusajući razne paradjz čorbe aluminijumskim kašikama,iz aluminijumskog tanjira,pripremljene u aluminijumskom ekspres loncu i sve to zalili dobrim gutljajima vode iz aluminijumskih šolja...
...u zabavištu,kasnije u osnovnoj školi,aluminijum je bio neizostavan,pa ga i dan danas mnogi još uvek koriste u vidu raznih posuda za prihvat i skladištenje hrane,pa i meda....

O otrovnosti aluminijuma i njegovom povezanošću sa Alchajmerom neću sada,jer to i nije tema,ali ću samo načeti pitanje prohroma,sveprisutnog u svakodnevnom našem životu,kašike,viljuške,šerpe,lonci,posuđe za med!

Samo sam načuo da već postoje dokazi o pogubnom dejstvu tog metala na ljudsko zdravlje,ali ne znam detalje,tako da
Citat:
Ako bi se držali toga, metalnom kašikom ne bi smeli da jedemo ni npr. paradajz čorbu

ovde ima o čemu da se razmišlja....

Kakav će odgovor na to pitanje da jednog dana pruži nauka,ostaje da vidimo,a čini mi se da se već i nazire u ponovnom vraćanju emajliranom posuđu.

Za svaki slučaj,ako je to ikako moguće,kusajte med srebrnom kašikom...
...takva poslastica to i zaslužuje!

U svakom slučaju nijedan metal ne treba da je dugo u kontaktu sa medom.

Isak666,teško je,gotovo nemoguće,pčelarstvo učiti iz knjige,već se može samo nadopunjavati praktično znanje i iskustvo,tako da ubacivanjem ključnih reči u google možeš doći do štiva koje će zasigurno prevazići tvoje interesovanje.

Svaki zvaničan sajt pčelarskih uduženja obiluje raznim interesantnim podacima,neki od njih su i na temi već okačeni.
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 19:02 - pre 2590 dana i 9h
^^Stefan Bogdanov je jedan od vodećih stručnjaka u svetu što se meda tiče. Bugarin poreklom, živi u Švajcarskoj, bio pre koju godinu ovde i održao predavanje na polj. fakultetu u Zemunu. Njegovu knjigu o medu možeš potpuno besplatno u pdf da skineš ovde.
Što se pčelarstva tiče, dosta se preporučuje knjiga koja može da se skine ovde. Međutim, ako odlučiš da počneš time da se baviš, najbolje je da informacije tražiš lokalno. Tehnike pčelarenja se razlikuju od jednog do drugog podneblja, čak recimoi u različitim delovima Srbije. Preporučujem ti da se za početak povežeš sa lokalnim pčelarima, možda da neko vreme pomažeš nekom iskusnijem pčelaru. Pčelari su generalno, mo mom iskustvu, uvek spremni da pomognu početniku, nešto kao linux zajednica na internetu.
Ovde imaš linkove za najvažnije strane sajtove, a naši najinteresantniji su:
www.pcela.co.yu uskoro www.pcela.rs - prvi web portal o pčelarstvu u Srbiji koji uređuje Predrag Cvetković
http://spos.info/ - Savez pčelarskih organizacija Srbije
http://pcelinjak.com/ web pčelinjak Miroslava Farkaša iz Hrvatske
Već sam pomenuo, ali da opet napišem na mailing listi pcela će svaki početnik brzo dobiti odgovor na bilo koje pitanje.
 
Odgovor na temu

mrle 011

Član broj: 143142
Poruke: 234
*.ptt.rs.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 20:24 - pre 2590 dana i 8h
bugari dosta znaju o medu, imaju dosta literature, dosta su ga koristili u lecenju, eksperimentisali svasta nesto ....

oni tvrde da med tek kristalizacijom dostize svoju punu zrelost.

------------

btw..... nekada, pre 20 godina i vise, je pe-ka-be-ta imala svoju laboratoriju u kojoj je kontrolisala ispravnost meda pre nego sto ce se naci na policama njenih prodavnica.
 
Odgovor na temu

Vlasinsko jezero
Surdulica,Srbija

Član broj: 251124
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom21.02.2010. u 23:36 - pre 2590 dana i 5h
Prirodni med kristališe zavisno od vrste i temperature na kojoj se čuva kao i sadržaja vlage-vode. Najsporije krisatliše bagremov med a najbrže medljika.
- Prirodni med kada se uzme kašikom i pusti da curi sa visine sa smanjenjem količine curenja prelazi u neprekidnu veoma tanku nit meda dok kod falsifikata nit se prekida.
- Stavite teglu sa medom u frižider da prenoći i ako sutradan med bude gust i razvlači se kao malo zagrejana karamela onda je priprodan. Falsifikat sasvim malo promeni gustinu.

Nikad ne poželi da ti put bude zasut ružama,
jer kad ruže uvenu ostaće samo trnje!
 
Odgovor na temu

Marenović Slaviša

Član broj: 85917
Poruke: 1291



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom22.02.2010. u 15:39 - pre 2589 dana i 13h
Citat:
Kosuth: Kao i sva savršena i genijalna rešenja velikih problema, i objašnjenje za ovaj efekat je jednostavno. Med sadrži visok procenat fruktoze. Odnos glukoze i fruktoze u medu je otprilike 1:1. Sličan odnos je i u voću, ali ga voće sadrži u znatno manjim količinama. Zato je med pogodniji, jer se isti efekat dobija konzumiranjem veoma male količine meda, svega nekoliko kašičica ili jedna puna supena kašika pred spavanje. Kada čovek unese veliku količinu fruktoze, ona odlazi u jetru a ne u mišiće, i tamo se kroz jedan duži proces pretvara u glukozu. Samo jetra ima enzimski sistem koji može da obradi fruktozu. U jetri se fruktoza pretvara u glikogen. Zato ona ne prolazi kroz jetru i ne ide u sistemsku cirkulaciju. Iz glikogena se može stvoriti glukoza i otpustiti u krvotok ako nivo šećera (glukoze) u krvi padne. Ali, ovo nije cela priča o fruktozi. Daleko od toga. Fruktoza aktivira enzim u jetri koji joj omogućava da usvoji mnogo više glukoze nego što joj treba. Ovaj neverovatan trik, pomoću koga fruktoza ulazi u jetru i otvara vrata za ulaz glukoze autori su nazvali fruktozni paradoks. Taj ulaz većih količina glukoze u jetru sprečava nagli skok nivoa glukoze u krvi. Drugim rečima, fruktoza praktično svojim načinom delovanja utiče na smanjenje nivoa glukoze u krvi i može se nazvati njegovim regulatorom.Mali broj ljudi danas može da poveruje u to da med dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi, a ne do njenog povećanja, ali treba im reći da je to nedavno i dokazano, mada stručna medicinska javnost u našoj zemlji sa tim još uvek nije upoznata (Noori S. Al-Waili, Dubai Specialized Medical Center and Medical Research

Dakle,polako ali sigurno padaju u vodu zakucani kanoni oficijelne medicine da dijabetičari ne treba da konzumiraju med!
Citat:

http://www.medvisegrad.com/apiterapija_visak_kilograma.htm

MED JE ZAKON!


U celini, tekst je jako dobar, samo sto me iznenadjuje cinjenica da je jos uvek po zvanicnoj medicini med na crnoj listi prehrambenih proizvoda za secerase. Da tako kazem.

Mislio sam da je odavno med prihvacen kao PRIHVATLJIVA HRANA i za secerase, ali iz ovog teksta se da zakljuciti suprotno.

U svakom slucaju, istina je sto si napisao da secerasi mogu konzumirati med. A ovo za zvanicnu medicinu.... ne znam.


Inace, u vezi one metode provere meda.
Je li to med koji je prenocio u frizideru/zamrzivacu? A potpuno prirodan. Cini mi se da je Stanisav isprobao metodu na svom medu.
Vidi Stanisave, kako se med kristalizovao, je li se kristalizirao odozdo navise, tj je li kristalizacija na dnu tegle a gore manje ili kako? Rekao si u postu NAPOLA kristalisan.

Kako napola?
Odozgo nadole, odozdo nagore, jedna strana tegle (celom njenom visinom) se kristalisala a druga nije, ili polovicno se kristalisao?
Ja sada ne mogu eksperimentisati nista jer mi je med vec kristalisan, ali bih voleo da mi opises kako si ti eksperimentisao. I kako si dobio napola kristalisan? Mozda si hteo reci da je kristalizacija tek pocela ali nije zavrsila, svuda je zapocela,
ali nije se zavrsila?

E da, zamalo da zaboravim....... u vezi meda sa severa evrope, koji se dobija iz hrastovih i borovih suma.
Ako vam neko ovde ponudi borov med, prevarant je i lazov. Ne znam za Evropu, znam da je kod nas nemoguce naci borov med. Jer bor i ne medi.
Nikada nisam pcelu na boru video, ni na smoli, ni na kori, ni na cemu.
Ali sto se tice tog tamnijeg meda... jasno da je bolji.

@Isak666:

Ti rece da si "prozdrao" cvetni med i da si ponovo uzeo cvetni ali od drugog proizvodjaca i da je taj med jaceg ukusa, a i gusci.
Zadovolji mi radoznalost, verovatno se jos neko od pcelara pita, je li med tamnije boje ili je isti kao onaj prvi koji si negde na ovoj temi uslikao?

Med koji imam je sumki, sumsko/livadski. I izuzetno je tamne boje i jakog ukusa.
Pogotovo kada medi brsljan.

OTKUPLJUJEM STARI NOVAC, FALERISTIKU, ITD
_______________________________________________________________________
 
Odgovor na temu

Isak666
DE

Član broj: 178292
Poruke: 758
...kabel-badenwuerttemberg.de.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom22.02.2010. u 15:52 - pre 2589 dana i 12h
Citat:
Marenović Slaviša

@Isak666:

Ti rece da si "prozdrao" cvetni med i da si ponovo uzeo cvetni ali od drugog proizvodjaca i da je taj med jaceg ukusa, a i gusci.
Zadovolji mi radoznalost, verovatno se jos neko od pcelara pita, je li med tamnije boje ili je isti kao onaj prvi koji si negde na ovoj temi uslikao?

Med koji imam je sumki, sumsko/livadski. I izuzetno je tamne boje i jakog ukusa.
Pogotovo kada medi brsljan.


Mislim da je boja skoro pa skroz ista.
Mogu da slikam i ovu teglu, ako ce nesto pomoci.

Ukus je nekako "cvetniji" :) ne umem drugacije objasniti.
U ustima je "grublji" kao da je kristalizovan, mada se ne vidi na prvi pogled da je nesto drugacija struktura od prvog meda koji sam probao.
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom22.02.2010. u 18:23 - pre 2589 dana i 10h
Citat:
U celini, tekst je jako dobar, samo sto me iznenadjuje cinjenica da je jos uvek po zvanicnoj medicini med na crnoj listi prehrambenih proizvoda za secerase. Da tako kazem.

To se Rodoljub malo neprecizno izrazio. Ja ne znam šta se tačno podrazumeva pod "zvanična medicina". Istraživanja o kojima govorimo rade ljudi iz struke, poštujući naučnu metodologiju. To što kod nas pojedini lekari ne prate nova israživanja i saznanja, to je drugi problem, ali nisu svi takvi, i Rodoljub je na primer lekar. Možda doduše kod nas postoji neki zvanični protokol za tretman dijabetesa koji nije usklađen sa novim saznanjima, to ne znam.
Citat:
Inace, u vezi one metode provere meda.
Je li to med koji je prenocio u frizideru/zamrzivacu? A potpuno prirodan. Cini mi se da je Stanisav isprobao metodu na svom medu.
Vidi Stanisave, kako se med kristalizovao, je li se kristalizirao odozdo navise, tj je li kristalizacija na dnu tegle a gore manje ili kako? Rekao si u postu NAPOLA kristalisan.

Kako napola?
Odozgo nadole, odozdo nagore, jedna strana tegle (celom njenom visinom) se kristalisala a druga nije, ili polovicno se kristalisao?

Donja polovina u čvrstom, a gornja u tečnom stanju - tako kristališe moj šumski med (medljika). Nisam radio eksperiment s frižiderom, med mi je propisno čuvan i to se dešava posle nekog vremena.
Ono što ja sve vreme ponavljam - sve ove metode mogu da pomognu u nekim slučajevima, ali nisu pouzdane. Da jesu, mogao bih ja da izdajem sertifikate o ispravnosti tako što stavljam med u frižider i gledam kako kristališe i tako napravim konkurenciju Poljoprivrednom fakultetu i njihovoj skupoj refraktometriji.
Citat:
E da, zamalo da zaboravim....... u vezi meda sa severa evrope, koji se dobija iz hrastovih i borovih suma.
Ako vam neko ovde ponudi borov med, prevarant je i lazov. Ne znam za Evropu, znam da je kod nas nemoguce naci borov med. Jer bor i ne medi.
Nikada nisam pcelu na boru video, ni na smoli, ni na kori, ni na cemu.
Ali sto se tice tog tamnijeg meda... jasno da je bolji.

Teško je kad se neka neistina ukoreni. Pre neku godinu to sa borovim medom je izjavio jedan poznati veterinar, moj zemljak iz Niša, pa su to mnogi ponavljali kao mantru i na taj način nanosili štetu pčelarstvu. Borov med postoji i može se dobiti i kod nas, ali jako teško i retko. Ljudi koji prodaju borov med turistima na Zlatiboru i Kopaoniku su često prevaranti, što opet ne znači da borov med ne postoji kod nas. Ja sam inače video četinare kako bruje od pčela. Moj pčelinjak je u planinskom kraju gde ima četinara. Borov med ako sam i ubrao, bio je pomešan sa ostalim, tako da ne mogu da budem siguran da znam kakav mu je ukus i aroma.
 
Odgovor na temu

fanfon
Apatin

Član broj: 15355
Poruke: 2641
109.93.117.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom22.02.2010. u 19:29 - pre 2589 dana i 9h
Mislim da pravi med covek ne moze da razlikuje od dobrog falsifikata. Jedini nacin je laboratorijska analiza
Use Your Mind. Or someone else will.
 
Odgovor na temu

Marenović Slaviša

Član broj: 85917
Poruke: 1291



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom22.02.2010. u 23:07 - pre 2589 dana i 5h
Citat:
stanisav:Donja polovina u čvrstom, a gornja u tečnom stanju - tako kristališe moj šumski med (medljika). Nisam radio eksperiment s frižiderom, med mi je propisno čuvan i to se dešava posle nekog vremena.
Ono što ja sve vreme ponavljam - sve ove metode mogu da pomognu u nekim slučajevima, ali nisu pouzdane. Da jesu, mogao bih ja da izdajem sertifikate o ispravnosti tako što stavljam med u frižider i gledam kako kristališe i tako napravim konkurenciju Poljoprivrednom fakultetu i njihovoj skupoj refraktometriji.


Izvini, ali imas sumski med, iz borove sume, ima medljike, to je med poput meda koji ja imam.

Slazem se, metoda nije pouzdana, ali meni se ipak med jednacito kristalise. Necu da kazem da

imas fals med, verujem da ti je med pravi i da si pcelar, ne medar kao sto neko pomenu taj termin.

Ali, voleo bih da znam u kom periodu si prihranjivao pcele, da ti se nije omaklo da si prihranjivao mozda neki roj, tokom godine, pa si na kraju oduzeo koji ram i od njega?


Citat:

 Teško je kad se neka neistina ukoreni. Pre neku godinu to sa borovim medom je izjavio jedan poznati veterinar, moj zemljak iz Niša, pa su to mnogi ponavljali kao mantru i na taj način nanosili štetu pčelarstvu. Borov med postoji i može se dobiti i kod nas, ali jako teško i retko. Ljudi koji prodaju borov med turistima na Zlatiboru i Kopaoniku su često prevaranti, što opet ne znači da borov med ne postoji kod nas. Ja sam inače video četinare kako bruje od pčela. Moj pčelinjak je u planinskom kraju gde ima četinara. Borov med ako sam i ubrao, bio je pomešan sa ostalim, tako da ne mogu da budem siguran da znam kakav mu je ukus i aroma.



Poznati veterinar je govorio istinu.
Procitaj jos jednom onu anegdotu o onom pcelaru koji je prodavao BOROV MED a nije imao nigde bora blizu, a meni pcele u borovoj sumi pa nikad bor ne zamirisa.

Borov med ne postoji!


OTKUPLJUJEM STARI NOVAC, FALERISTIKU, ITD
_______________________________________________________________________
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom22.02.2010. u 23:45 - pre 2589 dana i 4h
Citat:
Ali, voleo bih da znam u kom periodu si prihranjivao pcele, da ti se nije omaklo da si prihranjivao mozda neki roj, tokom godine, pa si na kraju oduzeo koji ram i od njega?

Proizvodna društva ni u jednom. Med je iz DB nastavka, kakvi crni rojevi, od njih nikad ništa ne uzimam.
Ja bih ipak rekao da način kristalizacije nema nikakve veze. Ono što ja mogu je da ti dam jednu teglu tako kristalisanog meda, a ti uradi analizu o svom trošku, pa dođi ovde na forum s rezultatima.
Osim toga ti kažeš:
Citat:
Izvini, ali imas sumski med, iz borove sume, ima medljike, to je med poput meda koji ja imam.

a onda:
Citat:
Borov med ne postoji!

Pa od čega je onda šumski med iz borove šume?
Citat:
Poznati veterinar je govorio istinu.

Poznati veterinar je još tvrdio da kod nas nema ni šumskog meda, samo bagrem i livada. Po njemu smo i ja i ti teški prevaranti.
Citat:
meni pcele u borovoj sumi pa nikad bor ne zamirisa.

Zašto si tako siguran da nekim delom nemaš borov med u medljici? Jesi li ga nekad probao pa da znaš kakav mu je ukus i miris? Misliš da treba da miriše na bor? Ja nisam i ne znam, ali video sam pčele u četinarima. Ako mi ne veruješ, ja jedino mogu da te zovem, pa da vidiš kad se to desi.
 
Odgovor na temu

Vlasinsko jezero
Surdulica,Srbija

Član broj: 251124
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom23.02.2010. u 01:35 - pre 2589 dana i 3h
Pčelarstvo mi je hobi i razonoda i bavim se petnaestak godina. Pratim sve o pčelarstvu: literaturu,časopise,izložbe, predavanja itd. Mislim da Stanislav pokušava na realan i pošten način da objasni sve o medu što neupućeni potrošači neznaju ili iz razgovora sa "nekim pčelarima" dobijaju razne informacije. Ima dosta nas koji se pravimo da nešto znamo o pčelama i pčelnjim proizvodima i komentarišemo na svoj način.
Med koji izvrcam koristim za svoje potrebe i snabdevam rođake i moje prijatelje tako da znam tačno šta sam,koliko i kakvog kvaliteta izvrcao.
Kvalitet meda zavisi od toga dali je "sazreo u saću" odnosno dali su ga pčele zatvorile u saću poklopcima (preko 70% što više zatvoreno saće manje vlage-vode u medu), dali je saće dobrog kvaliteta,gde je pčelnja zajednica locirana u vreme medobera, način čuvanja meda, šta je od preparata za zaštitu pčela od varoe i drugih oboljenja kod pčela korišćeno (veoma važno jer pojedina sredstva su zabranjena za upotrebu,sve na bazi Amitraza,a dosta i iskusnih pčelara ih još uvek koristi) odobrena sredstva su oksalna i mravlja kiselina i preparati na bazi timola. Antibiotici su takođe nedozvoljena sredstva za tretiranje pčelnjih zajednica itd.
Prirodni med na temperaturi čuvanja oko 12C pri dužem stajanju u posudi ili tegli kristališe od dna prema naviše i to ujednačeno po celom obimu posude. Na temperaturi u frižideru za 12h ujednačeno u celoj posudi prelazi u gustu fazu (razvlači se kao karamela) i ostaje providan.(Sve ovo iz mog iskustva). Brzina kristalisanja meda zavisi od vrste meda najbrže kristališe medljika, šumski med (u literaturi stoji med od uljane repice, nema u mom kraju pa ne znam koliko brzo) a najsporije bagremov.
Normalno da osim laboratorijske analize ne postoji metoda kojom bi se stoposto moglo utvrditi dali je med prirodan ili nije ali ipak se može raspoznati šta je falsifikat,ako ništa drugo a ono cena u pojedinim prodavicama je niža po kilogramu nego otkupna cena na veliko na berzi meda.
Nije tačno da ne postoji borov med i da bor ne medi. Potrebne su velike površine borove šume i oskudna druga paša da bi pčele mogle da prikupe dovoljno nektara i predade ga u med i da se on izvrca kao borov. U srednjoj Bugarskoj su ogromne površine pod četinarima i taj predeo je čuven po proizvodnji borovog meda.


Nikad ne poželi da ti put bude zasut ružama,
jer kad ruže uvenu ostaće samo trnje!
 
Odgovor na temu

deerbeer
Beograd

Član broj: 174418
Poruke: 1185
*.adsl-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom23.02.2010. u 09:14 - pre 2588 dana i 19h
Uslikao sam med koji jedem - mesavina sumsko-livadski i bagremov
i razlicitost u boji se primecuje - bagremov je svetliji i na dnu tegle je.



Viva lollapalooza
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom23.02.2010. u 11:51 - pre 2588 dana i 16h
Citat:
Vlasinsko jezero: Prirodni med na temperaturi čuvanja oko 12C pri dužem stajanju u posudi ili tegli kristališe od dna prema naviše i to ujednačeno po celom obimu posude.

Tako kristališe i moj med, a vidiš, Slaviša tvrdi da je to zato što možda ima šećera. Ne mislim da on sad pokušava da diskredituje moj med, jednostavno, on je to primetio iz svog iskustva. Zato mislim da te metode nisu pouzdane i da samo unose zabunu među potrošače. Čitao sam mnoge radove o medu, a ovakve metode sam viđao samo u neformalnim razgovorima. Mogu da pomognu, ali siguran sam da falsifikator može da napravi veštački med da kristališe kako god hoćeš.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 136572 | Odgovora: 344 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.