Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 141134 | Odgovora: 344 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

tacka
novi sad

Član broj: 55414
Poruke: 99
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom16.02.2010. u 16:47 - pre 2713 dana i 4h
Medari su ljudi koji proizvode med.

Pcelari su ljudi koji drze pcelinja drustva, da bi im pcele proizvele med.
Pcelara ima svuda, to je lepo i drago mi je zbog toga. Kamo srece da nas je vise.
Pcelarstvo je divan hobi (zaraza).
Sto se tice cene meda, ni ona nije pokazatelj kvaliteta.
Ja ga licno nisam imao mnogo ove godine, 8 kg/drustvu bagrema, i lipe oko 12kg/drustvu, ali sam ga rasprodao do jeseni, a cena je bila 300 din.

No necu daviti sa pcelarskim terminima ovde, nego sve koje nesto vise interesuje o pcelarstvu moze da procita na grupa pcela.

 
Odgovor na temu

lemiar

Član broj: 100753
Poruke: 499
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom17.02.2010. u 20:24 - pre 2712 dana
Ja sam razgovarao sa jednim covekom koji se skuplja med, i rekao mi je da ima nekih koliko se secam industriskih secera i da ne moze da se provali da je vestacki nikako, nego nadjes nekoga od poverenja i onda si siguran zasta dajes pare...Zanima me vase misljenje kaze da se isto kristalise kao i pravi med
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 01:30 - pre 2711 dana i 19h
Citat:
lemiar: Ja sam razgovarao sa jednim covekom koji se skuplja med, i rekao mi je da ima nekih koliko se secam industriskih secera i da ne moze da se provali da je vestacki nikako, nego nadjes nekoga od poverenja i onda si siguran zasta dajes pare...Zanima me vase misljenje kaze da se isto kristalise kao i pravi med


Očigledno nisi čitao temu od početka. Naravno da i veštački med može da kristališe. To nije pouzdana metoda u otkrivanju falsifikata.
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 01:35 - pre 2711 dana i 19h
Citat:
tacka: Medari su ljudi koji proizvode med.
No necu daviti sa pcelarskim terminima ovde, nego sve koje nesto vise interesuje o pcelarstvu moze da procita na grupa pcela.


Grupu pčela i ja preporučujem svim pčelarima, početnicima i iskusnim, a takođe i www.pcela.co.yu koji uskoro prelazi na pcela.rs.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 6480
*.teletrader.com.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 07:52 - pre 2711 dana i 12h
Dakle, za nas, konzumente - mrka kapa.
Tampermonkey ekstenzija + user skripta za eskiviranje psihijatrijskih pacijenata = :))
 
Odgovor na temu

selector

Član broj: 92935
195.3.97.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 09:20 - pre 2711 dana i 11h
Citat:
stanisav: Ovo je zanimljivo. Da li je u pitanju bio neki ozbiljniji eksperiment ili nešto u kućnim uslovima? Logično je da sirće ne može da se dobije uz prisusto antibiotilka, jer nema bakterija koje su neophodne za proces. Da li vam je pčelar priznao da je koristio antibiotike? Je li to radio u svrhu eksperimenta?
Ne verujem da ovakav eksperiment može da prepozna veštački med.


cisto kucna radinost!
nazalost ova diskusija nije dala metod po kome mozemu u kućnim uslovima da proverimo dali je med pravi ili veštački, i verujem da je vrlo tesko-skoro nemoguce doci do toga.
iz iskustva mogu da kazem: jedino poverenje!
 
Odgovor na temu

3MAJ86
Marko Radić
FA Analyst, Avon Cosmetics
München

Član broj: 46087
Poruke: 249
89.216.38.*

Sajt: marko-radic.blogspot.com


Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 10:06 - pre 2711 dana i 10h
Pratim temu od početka, pa ste me zaintrigirali da se uključim u diskusiju sa jednim pitanjem.

Juče, gledam ja jedinu teglu meda koju imam u kući, piše '100% prirodan med, bla bla...' čak ima i neki ISO sertifikat, bagremov med, ali me je iznenadilo što piše: "Rok trajanja utisnut na poklopcu".Pogledam, rok trajanja je tamo do negde pred kraj 2015. godine. Neko je ranije spomenuo da med ima neograničeno trajanje, i da su u piramidama našli potpuno dobar med star hiljadama godina. Da li to znači da je ovaj moj falš?

Pošto moja majka kupuje to, pričao sam sa njom. Ona to kupuje od svoje prijateljice koju zna duže od 20 godina. Njena familija se bavi pčelarstvom, i ona (moja majka) mi je potvrdila da ovi zaista imaju neki sertifikat kojim garantuju kvalitet. Meni sada nije jasno kako to da, ako je prirodni med, da ima rok trajanja. Med je skroz ok, ali ja kao laik nema šanse da prepoznam razliku u ukusu između 100% prirodnog i 'ne prirodnog' meda. Da li je ovaj rok trajanja pokazatelj da je med falš, ili zbog nekog razloga mora da se ograniči rok trajanja?
seasons change, and so can I
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 12:07 - pre 2711 dana i 8h
Citat sa pcela.co.yu
Citat:
Pitanje: trajnost meda

Interesuje me da li se med moze "pokvariti"?
Naime, imam jednu kutiju od 3 kg meda, koja je stojala 2 god u frižideru (bukvalno), pa me interesuje da li je taj med i dalje upotrebljiv za ishranu.


Odgovor

Med gubi neke osobine sa vremenom a to se najviše odnosi na aktivnost enzima dijastaze koja slabi, kao i na pojavu nekih materija (hidroksimetafurfurola - HMF) koje su nepoželjne u medu.
Ali brzina slabljenja aktivnosti tog enzima zavisi najpre od temperature na kojoj se med čuva. U Vašem slučaju ako je čuvan u frizideru, to je odlično i skoro je sigurno da ako bi se uradila analiza i za HMF i za dijastazu, da bi bile u dozvoljenim normama. Kod sveže vrcanog meda je to idealno a u Vašem slučaju verovatno nešto malo slabije ali mnogo bolje nego da je bio na toplom.
Med bi bio upotrebljiv za ishranu i da nije stajao u frižideru ali bi, kao sto sam spomenuo, deo svojstava izgubio.

Prodavci koji rade po propisu su u obavezi da na ambalaži naznače rok trajanja. Međutim, kao što na sajtu i piše, med je upotrebljiv i posle tog roka, ali možda malo manje kvalitetan. Tvoj med je garantovano dobar.
 
Odgovor na temu

3MAJ86
Marko Radić
FA Analyst, Avon Cosmetics
München

Član broj: 46087
Poruke: 249
89.216.38.*

Sajt: marko-radic.blogspot.com


Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 15:30 - pre 2711 dana i 5h
Hvala najlepše na odgovoru.

Nisam znao da je bolje da se čuva u frižideru. Med obično čuvamo u zatvorenom i tamnom mestu, ali ne u frižideru. Čim dođem kući premestiću ovu teglu što imam :)
seasons change, and so can I
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 16:09 - pre 2711 dana i 4h
U frižideru i uopšte na hladnom brže kristališe, tako da zavisi ko šta voli. Takođe, ako je med ređi, tečniji, biće gušći ako je na hladnom. Inače, po pravilu med ne mora da bude u frižideru.
Ako je u pitanju jedna tegla, najlepše je da se to što pre pojede, pa da od nas pčelara kupiš opet. Ja i moja žena smlatimo teglu od 1kg za dve nedelje otprilike.
 
Odgovor na temu

vilil1

Član broj: 174605
Poruke: 765



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 16:35 - pre 2711 dana i 4h
Ako u istu teglu sipamo razliciti med, recimo pola livadskog, pola bagremovog, da li ce se izmesati, ili ce se, kada se pogleda tegla, moci razlikovati po boji? Do pola ce biti svetliji, od pola tamniji?
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 19:26 - pre 2711 dana i 1h
Citat:
vilil1: Ako u istu teglu sipamo razliciti med, recimo pola livadskog, pola bagremovog, da li ce se izmesati, ili ce se, kada se pogleda tegla, moci razlikovati po boji? Do pola ce biti svetliji, od pola tamniji?

Sipali smo šumski koji je gust preko bagremovog i evo šta se desilo:





Slike su iz 2007, kao da sam znao da će jednog dana na nekom forumu neko baš to da me pita.
Postepeno se šumski potpuno izdvojio na dno tegle, a bagrem isplivao gore. Ako su medovi približne gustine, možda se i izmešaju.
Dešava se da u proleće ne izvrcamo med posle cvetanja voća, pa se on posle u bagremovoj paši potpuno izmeša s bagremovim medom. Ništa se onda ne izdvaja, a takav med je malo drugačiji od čistog baremovog.
 
Odgovor na temu

vilil1

Član broj: 174605
Poruke: 765



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 19:50 - pre 2711 dana i 1h
Bas ti hvala za ove fotografije, a i za objasnjenje sta se desava. Inace, nema nikakvih problema kada se konzumira ovakva mesavina?
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom18.02.2010. u 20:13 - pre 2711 dana
Ne, naravno.
 
Odgovor na temu

vetmedic
Novi Sad

Član broj: 43716
Poruke: 54
*.static.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom19.02.2010. u 10:12 - pre 2710 dana i 10h

Bićemo sigurni da smo kupili zdrav i čist med samo tada, kada se naše društvo potpuno demokratizuje i uvede neke standarde koje daju sigurnost kupcu na zapadu.

A šta treba da se desi. Treba prvo država da kontroliše proizvode, naravno ovde se neradi samo o medu nego o svim poljoprivrednim proizvodima.

Kada kontrola bude na nivou, onda lepo proizvodjač dobija sertifikat i kada odem u radnju vidim daje krompir od čika Perine njive ili npr. med od Zorana sa Zlatibora, itd.

Sertifikat će biti garancija da je proizvod kontrolisan i da potrošač će znati šta kupuje.

Šta je još tu grarancija? Garancija da proizvodjač sa sertifikatom, ako samo jednom (da ponovim samo jednom) prevari kupca ili bolje rečeno ako se pri kontroli nađe falsifikat ili neodgovarajući proizvod po sertifikatu, odmah bez razmišljanja kazni proizvođač. Kazna treba da bude vrlo jasna. Doživotno zabranjeno bavljenje proizvodnjom samog proizvodjača i čak njegove porodice.

Sa takvim zakonima možemo dostići da ni nikome da ni u snu se nepojavi misli za falsifikat.

Valjda ćemo doživeti i to vreme ...
 
Odgovor na temu

bulat666
Kukuriku Trajb
Specijalista Metrologije
Gornji Milanovac

Član broj: 166083
Poruke: 262
109.93.143.*

Sajt: www.linkedin.com/pub/vlad..


Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom19.02.2010. u 23:16 - pre 2709 dana i 21h
Joj sto ja volim meeeed! kafenu kasicicu sam odavno zamenio supenom! :D
 
Odgovor na temu

Srđan Pavlović
Specijalna Edukacija i Rehabilitacija MNRO
Vojvodina, Bačka Palanka

Srđan Pavlović
Član broj: 139340
Poruke: 5319
77.46.145.*

Sajt: www.oligofrenolog.com


Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom20.02.2010. u 00:42 - pre 2709 dana i 20h
Uh, pazi da ne završiš na kutlači :D
 
Odgovor na temu

KengurBGD
Beograd

Član broj: 139457
Poruke: 33
95.180.65.*

ICQ: 494173947


Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom20.02.2010. u 02:59 - pre 2709 dana i 17h
Ovi forumi o medu su baš korisni eto ja sam mislio da kristalizacija znači da je uvek prirodan kad ono ima novih tehnologija s kojim i hemijski to može. Mada opet dobro je znati barem neke fore jer ima nekih koji se ni ne trude da proizvedu "kvalitetnu prevaru" pa barem da ljudi znaju da prepoznaju onu "brlju" .

Inače neko je objavio ove sajtove na engleskom sa savetima za proveru. Zanima me koliko su adekvatne ove provere i to kad se takva provera vrši na šumskom, bagremovom i livadskom medu pošto njih najviše viđam?

[url=] http://www.wikihow.com/Verify-the-Purity-of-Honey [/url]

1. Test rastvaranja:

U čašu punu vode sipamo med iz kašičice. ako je sa dodacima sirupa rastoviće se jer se sirup lako rastvara u vodi. Ako je prirodan bez aditiva masa meda će se držati zajedno i potonuti na dno.

2. Test plamena:

Umočiti pamučni fitilj sveće u med i otresti višak meda sa njega. Zapaliti fitilj. Ako med nije čist zbog dodataka sirupa i vode sveća neće goreti. Ako je čist sveća će goreti.
Takođe i fitilj umočen u med koji nije čist može goreti ako je suviše malo meda na njemu, samo što će onda plamen pucketati, ako se ovo dogodi, ponoviti postupak sa više meda.

3. Test upijanja:

Staviti par kapi meda na upijajući papir (npr. papirna rolna). Ako papirna rolna upije med onda nije čist.
A ako nemate papirnu rolnu, stavite malo meda na belu tkaninu i obrišite med sa nje. Ako ostane fleka med verovatno nije čist.

4. Viđen na forumu:

Ostaviti med preko noći u frižideru ako se svuda ravnomerno kristališe prirodan je med. A ako se ne kristališe ili se kristališe neravnomerno i pri dnu se sakupi tečnost nije prirodan.
*Ovo se ne može primeniti na bagremov med jer njemu treba 3-4 godine da se kristališe.

5.Rok trajanja.
Rok trajanja meda bi trebao da je neograničen.(Može se desiti da i provereni proizvođači ograniče rok trajanja jer moraju)
*valjda važi za čuvanje na sobnoj temperaturi?
 
Odgovor na temu

stanisav
Niš

Član broj: 31366
Poruke: 31
93.184.82.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom20.02.2010. u 13:07 - pre 2709 dana i 7h
Kao što ponovismo mnogo puta. nijedan od ovih testova ne može pouzdano da utvrdi da li je med prirodan ili ne. Evo redom:
Citat:
1. Test rastvaranja:

U čašu punu vode sipamo med iz kašičice. ako je sa dodacima sirupa rastoviće se jer se sirup lako rastvara u vodi. Ako je prirodan bez aditiva masa meda će se držati zajedno i potonuti na dno.

Kod nas se veštački med ne pravi od jaggery (ne znam tačan prevod), već od običnog ili žutog šećera, a ako šećer ubacimo u vodu, i on će da potone, slično kao i med.
Citat:
2. Test plamena:

Umočiti pamučni fitilj sveće u med i otresti višak meda sa njega. Zapaliti fitilj. Ako med nije čist zbog dodataka sirupa i vode sveća neće goreti. Ako je čist sveća će goreti.
Takođe i fitilj umočen u med koji nije čist može goreti ako je suviše malo meda na njemu, samo što će onda plamen pucketati, ako se ovo dogodi, ponoviti postupak sa više meda.

Ovo bi bilo tačno kad bi koncentracija vode u veštačkom medu bila veća od one u prirodnom, ali sam siguran da nije neki veliki problem za falsifikatora da stavi manje vode u recept da bi prošao ovaj test. Da ne govorim o šećernom sirupu koji pčele prerade.
Citat:
3. Test upijanja:

Staviti par kapi meda na upijajući papir (npr. papirna rolna). Ako papirna rolna upije med onda nije čist.
A ako nemate papirnu rolnu, stavite malo meda na belu tkaninu i obrišite med sa nje. Ako ostane fleka med verovatno nije čist.

Šumski med će sigurno ostaviti fleke, a ovo za upijanje nema nikakve logike.
Citat:
4. Viđen na forumu:

Ostaviti med preko noći u frižideru ako se svuda ravnomerno kristališe prirodan je med. A ako se ne kristališe ili se kristališe neravnomerno i pri dnu se sakupi tečnost nije prirodan.
*Ovo se ne može primeniti na bagremov med jer njemu treba 3-4 godine da se kristališe.

Evo pored mene je tegla meda koji je do pola kristalisan. Ubrale ga pčele, ja ga izvrcao. Šumski i livadski (mešan).
Citat:
5.Rok trajanja.
Rok trajanja meda bi trebao da je neograničen.(Može se desiti da i provereni proizvođači ograniče rok trajanja jer moraju)
*valjda važi za čuvanje na sobnoj temperaturi?

Rok trajanja meda nije neograničen. Med se može upotrebljavati posle mnogo vremena, i posle naznačenog roka, ali treba znati da vremenom gubi svoj kvalitet.

Kad bi postojao neki pouzdan način da se u praksi lako utvrdi da li je med prirodan, ne bismo uopšte morali da radimo skupe laboratorijske analize. Prirodni med je po svom sastavu superzasićeni rastvor različitih šećera i vode i zato se tako lako falsifikuje. Laboratorija jedino može da utvrdi tačno poreklo i sastav meda. Jedino što vi kao potrošači meda možete je da naučite ukus meda i da tako prepoznate falsifikat. To nije lako.
A što se tiče wikihow, pročitajte ove mudre tekstove.
 
Odgovor na temu

lord_celtic
Marko Zvekan
Bajmok, Vojvodina

Član broj: 64936
Poruke: 449
109.93.35.*



Profil

icon Re: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom20.02.2010. u 21:11 - pre 2708 dana i 23h
Citat:
Bićemo sigurni da smo kupili zdrav i čist med samo tada, kada se naše društvo potpuno demokratizuje i uvede neke standarde koje daju sigurnost kupcu na zapadu.

xaxa na zapadu.
budi sretan sto taj kvalitet nije stigao kod nas jer bi jeo i pio hemijske buckurise sto se tamo prave sakrivene iza zavesa standarda i sertifikacija.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: 100% prirodan med ili nadopunjen šećernim sirupom

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 141134 | Odgovora: 344 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.