Citat:
bananaphone:
Mislim da je sustina bila u tome (a Ivan nek me ispravi ako gresim) - ako treba na nekog da se ugledamo - ima mnogo drugih i boljih primera od Belorusije, i ni jedan taj DALEKO BOLJI primer nije ni po cemu slican uredjenju/poziciji/politici Belorusije (ili Srbije) kao drzave a ipak kvalitet svih nabrojanih parametara zivota gradjana tih drzava je - bolji.
Prema tome - to sto Belorusija ima to i takvo uredjenje (bilo ono demokratija ili diktatura, spoljna politika itd) nije garant da ce i Srbija sa identicnim uredjenjem biti bolja od danasnje Srbije, ocigledno da postoje neki dublji i bitniji faktori koji pravi veliku razliku izmedju Srbije i Belorusije da bi se prosto kopiranje Beloruske politike moglo uzeti kao model u kom ce Srbija prosperirati.
Da vas podsetim - uredjenje su trolovi isforsirali, nakon sto su jedno 16 puta postavili pitanje o drzavnom uredjenju u Belorusiji, a ja sam hteo da pricam samo o obicnim, svakodnevnim prosecnom coveku bitnim stvarima - cistoci grada, stanju fasada, stopi nezaposlenosti, bezbednosti, kvalitetu saobracaja, stopi kriminala onih vrsta koje najcesce pogadjaju obicnog coveka i tome slicnim pojavama.
Studenta ja smatram provokatorom, pa se ne pecam bas iz prve na provokacije, ali on je spreman da to posle dozivotno ponavlja pa se ja onako iz sazaljenja uecam, da se covek ne muci. Slovenija je prvo mala drzava, a drugo ima pristup slobodnom trzistu ljudi i kapitala, sto znaci da kada se poveca stopa nezaposlenosti, vec sutra ujutro nekoliko autobusa nezaposlenih krenu za Nemacku u jednom pravcu i prepolove nezaposlenost. Srbija to ne moze i pitanje za koliko decenija ce moci, ako uopste ikad, jer se o novim evrointegracijama govori kao o piletu kojem je sekirom odfikarena glava - ono mlatara krilima i moze i da skace okolo, ali mu dugorocno zivota nema.
Dakle, apsolvente, ja pristajem da se uporedimo sa drzavom po tvom izboru, ali da ta drzava po nekoliko kriterijuma bude slicna Srbiji:
1. da ima 5-10 miliona stanovnika
2. da nije u EU,
3. da je nacija slovenskog porekla,
4. da je pretezna veroispovest pravoslavna
Eto, slobodno izaberi koju god ti hoces, da ispunjava ova 4 kriterijuma slicnosti sa Srbijom, ne mora da bude Belorusija, prema kojoj pojedinci iz nekog razloga osecaju napad alergije.